Zašto mačke polako trepću prema svom vlasniku

Zašto mačke polako trepću prema svom vlasniku?

Bez obzira na to jesu li tapkaju po deki kao da mijese kruh ili nas pratili u kupaonicu, mačke uvijek pokušavaju ljudima nešto reći – većinom to uključuje hranu. No, životinjski bihevioristi kažu da je obrnuto, moglo bi biti da je to istinski znak naklonosti.

Često se šuška da je “sporo treptanje” mačke način da kaže: “Volim te.” Čak ga nazivaju i “mačjim poljupcem”! Istina je da nikada nećemo doista znati što se događa u mozgu mačića, ali postoje dokazi da mačka sugerira da polako pobjeđuje u ljudskom smislu znači da vjeruje svom pratiocu.

„Mačke će obično izbjegavati dodir očima kad se boje ili prijete; kad budu napadno agresivne, zurit će u oči (i gledanje u njih doživljava se kao prijetnja) “, kaže za Mikel Delgado, istraživač mačaka. „Polagano treptanje je demonstracija očnog kontakta bez zurenja, a to ponašanje tumačimo kao znak opuštenosti i povjerenja. Neki bi to mogli nazvati ljubavlju.”

Razmislite na ovaj način: ako mačka zatvori oči kao da zaspi, to signalizira da na vas ne gleda kao na prijetnju. To je slično načinu na koji neke mačke izlože trbuh svojim ljudima, što ukazuje na povjerenje i ranjivost. Za mačke je izostanak ekstremne mržnje ljubav, a kao što vlasnici mačaka znaju, nema između.

“Oduvijek sam slušala da je” sporo treptanje “znak ljubavi, i pokušavam to uzvratiti odmah”, rekla je Clea Simon, autorica knjige Feline Mystique: O tajanstvenoj vezi žena i mačkaka.

Iako je primamljivo zuriti u oči mačaka, stručnjaci upozoravaju da bi se ovo moglo protumačiti kao znak agresije. Umjesto toga, pokušajte i povremeno i vi sporo treptati s mačkom da vidite hoće li uzvratiti. Ako vaša mačka ne prihvati treptaje, to ne znači da vas preziru – možda jednostavno imaju drugačiji način izražavanja zahvalnosti.

“Osobi uvijek preporučam da traži treptanje od mačke, a zatim polako ispruži prst prema mački i omogući joj da njuška”, piše veterinarski bihevioristički agent Wailani Sung u časopisu VetStreet. “Ako je mačka osjetljiva na više interakcija s tom osobom, njušit će prst i možda pokušati trljati lice o prst ili spustiti glavu radi pažnje. Ako mačka odstupi ili zagrize prst, to je jasan znak da mačić ne želi nikakve fizičke interakcije s osobom.”

Mačke, kapriciozne kakve ponekad jesu, nikada ne istroše načine kako ljudima pokazati da im je zapravo stalo do nas. Iako se njihova definicija ljubavi nejasno prevodi u „ne želim vas ubiti u ovom trenutku,“ ipak je to ljubav.

Rae Paoletta je stariji urednik tvrtke Inverse, koja nadgleda vertikalu svemirske znanosti.

Pogledajte zašto mačke vole kupaonice: film