Kad smo spremni platiti više?

 

“What we find is that individuals who were exposed to both the major side effects as well as the minor side effects rated the drug’s overall severity to be significantly lower than those who were only exposed to the major side effects.”
 

Koji je najbolji način za istaknuti dobru točku? Organizacijski psiholog Niro Sivanathan nudi fascinantnu lekciju o “učinku razrjeđivanja”, kognitivnom hiru koji slabi naše najjače slučajeve – i otkriva zašto je kratkoća istinska duša uvjeravanja.

..

U ovoj studiji Christophera Hseea iz 1998. godine ispitanici su bili spremni platiti više novca za set za jelo od 24 komada s 24 netaknuta komada (set L) nego za set od 40 komada s 31 neokrnjenim dijelom (set H) skupovi su se ocjenjivali odvojeno. Međutim, kada su dva kompleta posuđa ocijenjena zajedno, ispitanici su bili spremni platiti više za set s najviše netaknutih komada (set H).

..

“Ono što smo otkrili jest da su osobe koje su bile izložene i glavnim nuspojavama, kao i manjim nuspojavama, ocijenile da je ukupna težina lijeka značajno niža od onih koji su bili izloženi samo glavnim nuspojavama.”