Udahni mirise ljekovite šume – šumska kupka

Ponekad nam je potreban bijeg od svakodnevne užurbanosti i mir kako bi usporili, opustili se i prikupili snagu za tijelo i duh. Šuma je savršeno mjesto za povezivanje s prirodom, ali i mjesto za radost i inspiraciju. Ovdje se kriju različiti mirisi koji prožimaju sva naša osjetila i ispunjavaju nas posve novom energijom.

Što je šumska kupka?

Japanski izraz “shinrin yoku” označava “kupanje u šumskom zraku”. Šumska kupka je umjetnost objedinjavanja svih osjetila s prirodom. Ova metoda potječe iz Japana, gdje je prvi je put uvedena kao priznata terapija u zdravstvu 1982. godine.

Brojna istraživanja diljem svijeta potvrđuju iscjeljujuću snagu šume i njen pozitivan utjecaj na organizam. Šumska atmosfera snižava tlak, reducira stres i općenito nas vraća u prirodnu ravnotežu.

Udahni mirise ljekovite šume

Aromatičan šumski zrak koji udišemo tijekom šetnje prirodno sadrži različita eterična ulja. Drveće ih proizvodi kako bi se zaštitilo od štetnih uvjeta poput insekata, vrućine i za zacjeljivanje, a time čini savršeno ozračje za revitalizaciju organizma.

Nažalost, nismo svi uvijek u mogućnosti prakticirati metodu šumske kupke na otvorenom. Stoga Primavera donosi čista, prirodna i organska eterična ulja koja šumski doživljaj unosi u naš dom.

Čempres

Eterično ulje čempresa podržava regulaciju prekomjerne proizvodnje tjelesnih tekućina. Učinkovit je pomagač kod prehlada, zadržavanja vode, pretjeranog znojenja, menstrualne boli ili problema s venama. Ulje čempresa daje nam potporu i uravnotežuje nas kad smo na rubu suza ili smo emocionalno uznemireni.

Jela

Ovaj svjež miris stimulira osjetila i jača usredotočenost. Ulje srebrne jele podiže raspoloženje i pomaže nam razbistriti um stoga je idealan za aroma lampu ili kao osvježivač prostora.

Cedar

Pruža njegu nečistoj i masnoj koži, čini je mekom na dodir te umiruje osjećaj svrbeži na koži. Osim što je dobar za primjenu u kozmetici, ulje cedra pomaže da postignemo unutrašnju ravnotežu i snažnije samopouzdanje.

Planinski bor

Idealan je za opuštajuću masažu jer potiče cirkulaciju. Drveni miris pročišćava zrak i unosi svježinu u prostor. Miris planinskog borovog ulja stimulira osjetila i daje novu snagu pri mentalnom zamoru.

 

Poznati i cijenjeni aromaterapeut, Saša Radulović donosi nam recept sa šumskim mirisima i citrusima koji će razbistriti naš um i potaknuti našu kreativnost.

Recept: Mješavina za kreativnost

  • Cedar za uzemljenje i opuštenost
  • Planinski bor za lakše disanje i čistoću uma
  • Čempres za poticanje koncentracije i fokusa
  • Slatka naranča donosi radost, optimizam, ugodnu i antidepresivnu atmosferu
  • Limun, uz to što je odličan antiseptik, pomaže u radu (prilikom učenja, pisanja, na poslu…)

Odaberi 1-3 od navedenih esencija, u difuzer s vodom dodaj 3-7 kapi od svake i uz zvukove prirode prepusti se mirisima ljekovite šume s Primavera čistim, organskim uljima.

 

izvor: https://www.biobio.hr/bioblogija/sumska-kupka-udahni-mirise-ljekovite-sume-2967/