U grijanim prostorima vlaga je vrlo niska što inaktivira mukoznu barijeru i potiče transmisiju virusa.

‘UPOZORITE KOLEGE U EU!’

GORDAN LAUC Ovo vičem tjednima, mislili su da sam ‘prolupao’, ali sada i svjetski kolege priznaju – učinite ovo odmah!

Autor

Andrea Latinović

Hrvatski znanstvenik, molekularni biolog i direktor Projekta ljudskog glikoma dr. Gordan Lauc oglasio se na Facebooku o borbi protiv korona virusa. U posljednjim je tjednima više puta upozoravao na to što možemo sami učiniti na ”prvoj liniji” obrane protiv virusa.

24.03.2020. u 09:42

Njegovu objavu s Facebooka prenosimo u cijelosti.

“Koliko pišem o ovome već i moji prijatelji misle da sam prolupao. No nisam prolupao, u pravu sam, a nitko odgovoran me ne doživljava… Ono što vičem tjedima upravo je objavljeno u vrlo uglednom časopisu. U grijanim prostorima vlaga je vrlo niska što inaktivira mukoznu barijeru i potiče transmisiju virusa.

Nakon objave u ovakvom časopisu to se smatra znanstvenom istinom. Bilo koja odgovorna osoba koja ne osigura barem 40% vlage u bolnicama, uredima i sl. bit će kriva za brojne nepotrebne zaraze i posljedično smrti. Ravnatelji, direktori, ne želite imati tuđe živote na svojoj savjesti.

Mediji, molim vas da ovo prenesete i prisilite odgovorne da ovlaživanje zraka uvedu u službene smjernice. Premijeru Plenković i Ministre Beroš, predsjedavate Europskom Unijom u kritičnom trenutku. Molim upozorite svoje kolege da na vrlo jednostavan način transmisiju COVID-19 mogu značajno smanjiti. Možda čak prepoloviti. Ovo više nije jedan ludi znanstvenik koji trkelja po medijima. Ovo je znanstvena istina koja je javno objavljena i ne postupanje u skladu s njom nosi osobnu odgovornost za posljedice. Sve što trebate napraviti je ovlažiti zrak, a to je tako lako. Imate sve u filmiću koji sam snimio pred više od dva tjedna”, napisao je Lauc na Facebooku.

Uputio je sve i na ovu internetsku stranicu.