Najveće podvale svih vremena: 5 spački koje svijet nikada neće zaboraviti

Najveće podvale svih vremena: 5 spački koje svijet nikada neće zaboraviti

Berba špageta: 1957. godine BBC je primio stotine poziva i potaknuo raznovrsne reakcije kada je objavio dokumentarac o berbi špageta u Švicarskoj. Film je prikazao idilične scene kako se na jugu zemlje, u Ticinu pažljivo bere tjestenina s drveta i ostavlja se na tlu kako bi je sunce osušilo. Gledatelji su mogli naučiti da tjestenina dozrijeva u ožujku, a zahvaljujući marljivim generacijama koje svoju vještinu vježbaju godinama špageti su uvijek jednake dužine. Mnogi su zamjerili BBC-ju kako se ozbiljan program tako može poigravati s javnošću, a u nekima se probudila želja za putovanjem i potragom za špagetima koji rastu na granama.

Rat svjetova: 30. listopada 1938. godine u 20. sati američka radijska postaja CBS prekinula je glazbeni program zbog izvanrednih vijesti. Profesor Farell s opservatorija Mount Jennings u Illinoisu uočio je nekoliko eksplozija zapaljivog plina koje su se pojavile na Marsu. Znanstvenici su zabilježili kako se radi o zapaljivom vodiku koji se kreće prema Zemlji velikom brzinom. Radilo se o kultnoj drami Orsona Wellesa, Rat svjetova, koja je u sat vremena puštanja na radiju uspjela izazvati veliki strah među slušateljima.

Odlično odrađena, s reportažama s terena i razgovorima s vojnicima, bila je dovoljno uvjerljiva da nikome nije bilo svejedno. Navodno su mediji dodatno napuhali posljedice lažnih vijesti javljajući kako su izazvale srčane udare i masovnu histeriju.

Jedan od zabilježenih slučajeva bio je onaj o muškarcu koji je štedio novac za nove crne cipele, no kada je poslušao radiodramu sve je potrošio na kartu za vlak. Navodno mu je Welles osobno platio nove cipele. U američkom Grover’s Millu, gradiću koji se spomenuo u drami, kao mjesto gdje se nalazi marsovsko oružje, građani su se okupili i pucali sačmaricama.

Čovjek u boci: U siječnju 1749. godine novine u Londonu najavile su show u kojem će muškarac uvući u vinsku bocu i zapjevati. Novinari su napisali da će se posjetitelji tijekom spektakla moći javiti pokojnim rođacima i prijateljima.

Navodno je tekst u novinama koji poziva na spektakl bio rezultat oklade između grofa Chesterfielda i vojvode Portlanda, koji je tvrdio da u Londonu ima dovoljno lakovjernika koji će povjerovati u nemoguće i pritom to dobro platiti. Vojvoda je imao pravo jer se tražilo mjesto više, a nakon što je predstava izostala, publika se glasno pobunila.

Cacareco je osvojio mjesto u gradskom vijeću s nevjerojatnih 100 tisuća glasova, što je bilo puno više nego što su dobili drugi (najbliži kandidat dobio je oko deset tisuća). Naravno, nosorog nije završio u gradskom vijeću jer ga je izborni odbor diskvalificirao.

Nestašica aluminijske folije: Javna televizija u Nizozemskoj 1969. godine javila je kako na ulice izlaze inspektori s uređajima koji skeniraju ljude i detektiraju tko nije platio TV pretplatu. Jedini način da vas ne otkriju bio je da omotate televizor s aluminijskom folijom. Pretpostavljate što se dogodilo… Sutradan je nestalo folije iz dućana, a hrpa uplata pretplate je zabilježena. izvor : PUNKUFER.dnevnik.hr