BLAGOSLOV JELA ZA USKRS

duhovnost Don Josip Krpić
Evo, ovih se dana pitamo kako ćemo bez blagoslova jela za Uskrs. Biskupi preporučuju sljedeće: Tekst napisan kurzivom objašnjava sam postupak.
Lijep pozdrav,
don Josip Krpić

BLAGOSLOV JELA ZA USKRS

Ove godine, iznimno, svećenici ne mogu blagosloviti jelo za Uskrs na uobičajeni način u crkvi. Svećenici će, nakon Euharistije u crkvi, moliti blagoslov za sve (izostavivši škropljenje blagoslovljenom vodom), no neka se blagoslov obavi u obitelji kao „kućnoj crkvi“ na način da roditelji (otac ili majka) nakon zajedničke molitve Očenaš, zazovu Božji blagoslov na ovaj način:

Predmolitelj: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Svi se prekriže i odgovore: Amen.
Predmolitelj:  Uskrs je blagdan obnove čovjeka i svijeta. Kristovom smrću i uskrsnućem otkupljen je čovjek i cijeli svemir. Zato nam odsada valja živjeti novim životom. Neka nas svaki obrok podsjeća i poziva na gozbu tijela i krvi Kristove, na ljubav koju je Isus pokazao na posljednjoj večeri i na lomljenje kruha u kojem su učenici prepoznali uskrsloga Gospodina, da u blagovanju blagoslovljene hrane, u zajedništvu svoga obiteljskog stola budemo trajno povezani s uskrslim Gospodinom i živimo kao novi ljudi.

Oče naš…
Predmolitelj: Svemogući Bože! Ti si htio da učenici u Emausu prepoznaju Krista uskrsloga u lomljenju kruha. Blagoslovi + ovaj kruh, meso, jaja, luk (tu se mogu nabrojati i ostala jela koja su na stolu, kao sol, hren kolači…) …   da i mi koji ovo budemo blagovali danas i svakog dana našega života s vjerom susrećemo tvoga uskrslog Sina, od njega primamo kruh života te po njemu i sami dostignemo slavu uskrsnuća. Koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.
Svi se prekriže govoreći: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.