Alfred Hitchcock – majstor

NA DANAŠNJI DAN

Alfred Hitchcock – majstor stvaranja filmske napetosti – 1980.

Svojim prvim filmom u američkoj produkciji Rebecca Hitchcock odmah dobiva nagradu Oscar.

Kultni filmski redatelj Alfred Hitchcock umro je 29. travnja 1980. godine od zatajenja bubrega u svom domu u Los Angelesu, tijelo mu je kremirano i nije bilo javnog sprovoda. Hitchcock je u svojim filmovima nadišao standarde koji zadovoljavaju publiku, postigavši ujedno popularnost ravnu glumačkim zvijezdama.

Hitchcock je rođen u Londonu 1899. godine, a već kao mladić dobio je posao kao dizajner naslova za nijeme filmove. Zahvaljujući svom talentu brzo se uspinjao u brzorastućoj filmskoj industriji tako da je već sa 26 godina režirao svoj prvi film Vrt užitaka. Nakon komercijalnog neuspjeha prva dva filma Hitchcock se posvećuje žanru trilera u kojem niže uspješne naslove (Stanar, Ucjena, 39 stepenica…). Nakon toga stiže poziv u Hollywood gdje je zahvaljujući svojoj reputaciji sam mogao određivati uvjete snimanja svojih filmova.

Svojim prvim filmom u američkoj produkciji Rebecca Hitchcock odmah dobiva nagradu Oscar. Slijedi tridesetak godina u kojima Alfred Hitchcock režira i producira filmove različitih žanrova – od komedija, trilera, horora do krimića – koji ostaju nenadmašni klasici i uzori generacijama redatelja. Spomenut ćemo Zovi M za ubojstvo, Drž’te lopova, Prozor u dvorište, Vrtoglavica, Sjever, sjeverozapad, Psiho, Ptice… Svi ti naslovi odlikuju se preciznošću kadriranja koju je on doveo do savršenstva, a obilježava ih crni humor, cinizam, napetost i šok, izmjena komičnih i tragičnih elemenata, te uzbudljiva i napeta priča.

Već narušena zdravlja Hitchcock 1976. godine snima svoj posljednji film Obiteljska zavjera. Osim režijom i produciranjem bavio se i pisanjem kriminalističkih i horor romana.

Neposredno pred smrt od kraljice Elizabete II.dobiva vitešku titulu te u povijesti ostaje poznat kao sir Alfred Hitchcock.

piše. Dražen Krajcar

izvor: https://povijest.hr/nadanasnjidan/alfred-hitchcock-umro-kao-katolik-nakon-ispovijedi-1980/