12 minuta za jednostavan način za mjerenje aerobne kondicije

Ispitivanje kondicije u trajanju od 12 minuta razvio je Kenneth Cooper, M.D., 1968. godine kao jednostavan način za mjerenje aerobne kondicije i pružanje procjene VO2 max za vojno osoblje. Cooper test, kao što je također poznato, i danas se koristi kao terenski test za utvrđivanje aerobne kondicije.

Dr. Cooper otkrio je da postoji vrlo velika povezanost između udaljenosti koju netko može pretrčati (ili pješačiti) u 12 minuta i njihove vrijednosti VO2 max, koja mjeri učinkovitost s kojom netko može koristiti kisik tijekom vježbanja. Ovaj test je još uvijek jedan od osnovnih testova kondicije koji koristi vojska.

Također ga koriste mnogi treneri i treneri za određivanje kardiovaskularne kondicije i praćenje kondicije tijekom vremena. Ovaj jednostavan test također vam omogućuje da usporedite svoju kardiovaskularnu izdržljivost s drugima vaše dobi i spola.

Što je kardiovaskularna izdržljivost?
U sportu se kardiovaskularna izdržljivost odnosi na sposobnost sportaša da izdrži dugotrajno vježbanje minutima, satima ili čak danima. Testiranje izdržljivosti način je za mjerenje učinkovitosti krvožilnog sustava i dišnog sustava sportaša u opskrbi mišića radnim mišićima i podržavanju održavanja tjelesne aktivnosti.

Izdržljivost se općenito odnosi na aerobnu izdržljivost. Aerobna tjelovježba zahtijeva kisik kako bi se opskrbila energijom potrebnom za vježbanje. Cilj treninga za izdržljivost tada je razviti i poboljšati tjelesne sustave koji proizvode i isporučuju energiju potrebnu za ispunjavanje zahtjeva dugotrajne aktivnosti.2

Kako izvesti 12-minutni test trčanja
Cooper-ov 12-minutni test trčanja zahtijeva da osoba koja se testira trči ili hoda što dalje u roku od 12 minuta. Cilj ispitivanja je izmjeriti najveću udaljenost koju je prešao pojedinac tijekom razdoblja od 12 minuta1, a obično se provodi na trkačkoj stazi postavljanjem konusa na različite udaljenosti kako bi se omogućilo mjerenje udaljenosti. Štoperica je potrebna kako bi se osiguralo da pojedinac radi ispravno vrijeme.

Sigurnost na prvom mjestu. Ovo je naporan test kondicije i preporučuje se provjeriti liječnika prije nego što ga sami izvršite.
Oprema. Trebat će vam tajmer da znate kada je 12 minuta više. Imajte na umu da neki satovi i monitori za fitness imaju 12-minutni način provjere fitness.
Mjesto. Ovo je ispitivanje osmišljeno tako da se izvodi na stazi s jasno označenom udaljenošću. Možete izvesti test na trkačkoj stazi, ali budite sigurni da stegnite jedan nagib za simuliranje trčanja na otvorenom.
Zagrijati se. Izvršite kratko zagrijavanje od 10 do 15 minuta lagano do umjereno naporne aktivnosti prije bilo kakvog testiranja u fitnessu.
Trčite ili hodajte. Kad se zagrijete, krenite. Trčite ili hodajte koliko možete u 12 minuta.
Zabilježite svoju udaljenost. Zabilježite ukupni broj prijeđenih kilometara ili kilometara u 12 minuta.

Izračunajte rezultate testiranja u trajanju od 12 minuta
Za izračun procijenjenih rezultata VO2 Max (u ml / kg / min) koristite bilo koju od ovih formula:

Milje: VO2max = (35,97 x milja) – 11,29,1
Kilometri: VO2max = (22.351 x kilometara) – 11.288
Najlakši način za dobivanje rezultata testa (vaš VO2 max rezultat) i uspoređivanje sebe s drugima vaše dobi i spola je pomoću 12-minutnog kalkulatora rezultata ispitivanja.

Nakon što završite test, možete usporediti svoje rezultate s normama i preporukama za vašu dob i spol.

Rezultati testa za 12-minutno trčanje
Umjesto da koristite izračun i dobijete svoj VO2 max, možete upotrijebiti udaljenost koju ste postigli da biste utvrdili kako ocjenjujete.

izvor: https://www.verywellfit.com/fitness-test-for-endurance-12-minute-run-3120264