Trebate se smijati. I s maskom!

Iako nosite masku, trebate se smijati. Evo zašto
Index Fit

JEDNOM ne tako davno bismo nedjeljom okupili obitelj na ručku te uživali u druženju za velikim stolom i jeli tortu s istog tanjura. Sada, u jeku pandemije koronavirusa, takvo ponašanje nije prihvatljivo. A što je sa smiješenjem? Zbog maski koje nam prekrivaju usta, je li i osmijeh relikt prošlosti? Psiholozi smatraju da nikako ne bi trebao biti jer je važniji nego ikad prije.

“Kad nekoga sretnete i obradujete mu se, to ste dosad davali do znanja osmijehom. No čak i kad imate masku, trebate se smijati jer se osmijeh jasno vidi i u očima i obrvama. Najbolji dokaz su bore oko očiju”, kaže Michelle Shiota sa Sveučilišta u Arizoni.

S njom se slaže stručnjakinja za govor tijela Janine Driver.

“U ovo vrijeme smo posebno izolirani, a osmijeh pridonosi emocionalnoj povezanosti s drugima”, tvrdi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Osmijeh je važan i jer smanjuje vjerojatnost da ćemo se razboljeti.

“Kad se nasmiješimo, dolazi do oslobađanja određenih neurotransmitera, a to smanjuje stres i poboljšava zdravlje imunološkog sustava. Ludo je da jedan fizički čin kao što je osmijeh može utjecati na izgradnju imuniteta”, kaže liječnik Murray Grossan za NBC News.

Od smiješenja koristi će imati i vaše srce. Naime, jedna studija otkrila je da ljudi koji se smješkaju imaju sporije otkucaje srca i niži krvni tlak, prenosi CBS.

 

izvor: https://www.index.hr/fit/clanak/iako-nosite-masku-trebate-se-smijati-evo-zasto/2222087.aspx