IGRE ZA DJECU: Dvorac od deka, Selo od brašna i Budi moje zrcalo

IGRE ZA DJECU: Dvorac od deka, Selo od brašna i Budi moje zrcalo

1.) Dvorac od deka, plahti, plišanaca i jastuka. Djeca obožavaju ovu igru. Obožavaju imati svoja mala skloništa prepuna mekanih dekica, plišanaca, jastuka, slikovnica itsl. Ukoliko već imate gotov šator, to jednostavno nije to. Zato dopustite djetetu da nakon ručka, kad počistite podove, razvuče po njima tkanine koje želi. Pomozite djetetu/djeci napraviti šator od deka, stolaca, fotelja ili pak jednostavno, prebacite deku preko stola, a djeca neka sama ispune unutrašnjost. Dajte im obavezno i svjetiljke i slikovnice. Ako imate vreće za spavanje ili madrac za goste, možete ih pustiti i da prespavaju noć u svom dvorcu, skloništu, utvrdi, šatoru, vigvamu ili kako će ga već nazvati. Imajte na umu, kako god djeca nazvala svoju građevinu, ne dopustite da ona ostane pusta i postane dosadna. Potaknite klince da izrade od kartona razne rekvizite koji bi im mogli zatrebati (ovisno o povijesnom razdoblju iz kojeg je njihova utvrda ili pak o njezinoj namjeni u današnje doba). Također, zajedno organizirajte kutiju neophodnih stvari koje svaka utvrda mora imati. Neka to bude čarobna škrinja u kojoj će se naći i poneka grickalica, komad suhog voća, orasi, kriškice jabuka, poneki keksić i bombončić. Dijete, ako zna, može napisati i pravila ponašanja u utvrdi i izvan nje. Naravno, predložite djetetu da osmisli grb i zastavu za svoje carstvo, a možete zajedno osmisliti i originalnu himnu. Predlažem neku urnebesno smiješnu. Ova igra obično traje i traje i traje i tra….

9.) Selo od brašna. Od smjese brašna vode i soli napravite tijesto za modeliranje pa krenite u izradu malenih kućica, crkve, staja, stabala isl. Nakon što se tijesto osuši , vaše eksponate obojajte temperama, kada se boje osuše, uzmite u ruke malene likove koje dijete ima iz drugih igara pa nek’ zabavne igre uloga započnu.

10.) Budi moje zrcalo. Igre oponašanja. Ovo je jedna od divnih povezujućih igara koju vam predlažem osobito ako vaše dijete ima problema s hiperaktivnošću. Postavite se jedno nasuprot drugomu pa neka dijete kopira vaše pokrete i grimase koje ćete nastojati izvoditi što sporije i zadržavati što duže, a nakon toga neka dijete vodi  vas kroz svoje pokrete i grimase. izvor: https://frendica.online/2020/03/27/mo-pricalica-igre-u-stanu-1-dio/