Alkemija portal

mjesto gdje preporuka pretvara IDEJU u zlato

Stvari koje morate znati, ako planirate izlet na Velebit

Highlander VelebitZavratnicaSjeverni VelebitSjeverni VelebitSjeverni VelebitSjeverni Velebit

Park prirode Velebit najveće je hrvatsko zaštićeno područje. Ako ga do sada niste posjetili, obavezno ga obiđite prvom prilikom. Čeka vas mnoštvo flore i faune, zanimljiva kulturna baština, ali i aktivnosti, na jednom mjestu.

Park prirode Velebit proteže se na famoznih 2270 km2, a obuhvaća teritorij od Vratnika na sjeverozapadu sve do kanjona rijeke Zrmanje na jugoistoku, što je ukupno oko 145 kilometara dužine.

Na onaj najvažniji popis, mrežu međunarodnih rezervata biosfere UNESCO-a uvršten je 1978. godine, a možemo se ponositi i činjenicom da se unutar njega nalaze dva nacionalna parka. To su Nacionalni park Paklenica i Nacionalni park Sjeverni Velebit.

Razlike između nacionalnog parka i parka prirode

Ako se ne sjećate, sad ćete se podsjetiti. Nacionalni park je prostrano, pretežno neizmijenjeno područje izvanrednih i višestrukih prirodnih vrijednosti, a obuhvaća jedan ili više ekosustava. Uz navedeno, ima znanstvenu, kulturnu, odgojno-obrazovnu i rekreativnu namjenu te su njemu dopuštene djelatnosti kojima se ne ugrožava izvornost prirode. Zabranjena je gospodarska uporaba prirodnih dobara, a imamo ih čak osam.

Pustolovina na Velebitu na kojoj ćete se u nekoliko dana bolje odmoriti nego u 2 tjedna izležavanja na JadranuHighlander Velebit - 3Highlander Velebit - 6Highlander Velebit - 7+49Highlander Velebit - 8

S druge strane, park prirode je prostrano prirodno ili dijelom kultivirano područje s naglašenim estetskim, ekološkim, odgojno-obrazovnim, kulturno-povijesnim i turističko rekreacijskim vrijednostima. U parku prirode dopušteno je obavljanje djelatnosti i radnji kojima se ne ugrožavaju njegove bitne značajke i uloga, a Hrvatska ih ima 11.

Što Park prirode Velebit čini tako posebnim?

Padine Parka prirode Velebit zaista su strme, a najveći je dio prirodnih kreacija koje vas tamo čekaju građen je od vapnenca, dolomita i sedimentnih stijena na kojima se može pronaći prekrasna velebitska degenija, endemska biljka koja je simbol ove predivne planine i Hrvatske.

Osim bogatstva flore i faune te činjenice da se u sklopu Parka prirode nalaze i dva Nacionalna parka, popisu posebnosti dodaju se dakako i Cerovačke špilje kao geomorfološki spomenik prirode, uvala Zavratnica kao značajni krajobraz, paleontološki spomenik prirode Velnačka glavica te Štirovača kao posebni rezervat šumske vegetacije. Dakle, prirodnih iznenađenja ne nedostaje.

“Neotkrivena” Lijepa Naša: Već s prvim korakom zapitate se kako do sada niste znali za ovu ljepotuSjeverni VelebitSjeverni VelebitSjeverni Velebit+7Sjeverni Velebit

Uz velebitsku degeniju, istražite ga i pokušajte pronaći prozorski zvončić, hrvatsku sibireju ili valdštajnovu zvončiku. Naravno, nećete ih ubrati već samo fotografirati jer su biljke zaštićene. Pripazite tijekom šetnje i planinarenja jer ćete možda naići i na divlje stanovnike ovog područja. To su smeđi medvjed, vuk i ris i savjetujemo vam da budete oprezni i glasni kako biste javili “domaćim stanovnicima” da dolazite.

Oduševit će vas i bogatstvom kulturno-povijesne baštine

Prošećete li Velebitom, naići ćete na suhozide i pastirske stanove. Oni nisu tamo slučajno već su rezultat prošlosti i dugogodišnjeg iskustva u stvaranju preduvjeta za vlastito preživljavanje. Njihov nastanak je zaista zanimljiv. Naime, nekadašnji stanovnici Velebita bili su prepušteni sami sebi, a da bi ih izgradili, trebali su krčiti veće površine koje su nerijetko bile teško obradive. Suhozidi su nastali slaganjem kamenja na kamenje bez ikakvog vezivnog sredstva, no isto je bio i princip za gradnju pastirskih stanova.

Uz pastirske stanove, na isti su način građene i mnoge crkvice i sakralni objekti na koje i danas možete naići. Ako pak ste već tamo, zaputite se i do nekog od mirila, spomenika koji su označavali spomen na pokojnika. Pronaći ih možete u blizini Starigrada Paklenice i kod sela Ljubotić.

Očaravajuća Paklenica: Mjesto na granici mora i “najviših” vrhova na koje želimo na godišnjiPaklenica - 9Paklenica - 8Paklenica - 6+7Paklenica - 5

Što obavezno posjetiti?

Iako ih trenutno ne možete posjetiti zbog provedbe projekta i zabrane putovanja, svakako se isplati vidjeti Cerovačke pećine, kompleks od čak 3 spilje. Obavezno se provozajte i do prekrasne uvale Zavratnica gdje možete vidjeti što znači kad se priča o posebno plavim nijansama Jadranskog mora.

Zaželite li se šetnje, zaputite se nekom od četiri poučne staze. To su Terezijana, Kudin mostStarigrad Senjski – Donja Klada i Zavratnica. Najkraća je Zavratnica za koju će vam trebati samo 15 minuta, dok je najduža Terezijana za koju trebate izdvojiti do 3 sata.

Volite li pak planinariti, preporučujemo vam da ovdje istražite neku od 14 dostupnih planinarskih staza. Za jednu ste sigurno čuli, a to je ona Premužićeva dužine 57 kilometara. A ako želite u samo 5 dana istražiti što više Velebita preporučujemo vam da se odvažite na avanturu života i da se prijavite na Velebit Highlander. Događaj je to koji krajem ljeta okuplja avanturiste i zaljubljenike u prirodu, koji u navedenom roku moraju prohodati više od 100 kilometara nevjerojatnog Velebita.

Ako pak ste ljubitelj alpinizma, popnite se na Agin kuk, Čelina kuk ili pak Rujičin kuk. Naravno, ne pokušavajte to ako niste profesionalci. Na Zrmanji se možete okušati u raftingu i vožnji kanuom, a provozati se možete i nekom od biciklističkih staza koje istražite ovdje.

Remek-djelo graditeljstva: Otkrijte najljepšu planinarsku stazu VelebitaPremužićeva staza - 10Premužićeva staza - 9Premužićeva staza - 8+7Premužićeva staza - 7

Gdje spavati u Parku prirode Velebit?

Ako se odlučite ovdje provesti vikend, obavezno na vrijeme rezervirajte svoj smještaj. Možete birati između Planinarskog doma Ravni Dabar i Prpa, a ako pak želite nešto “privatniji” odmor, odaberite neku od planinarskih kuća. Dostupna su vam i planinarska skloništa, kamperski smještaj te hostel. Savjetujemo da smještaj rezervirate prije polaska, a sve kontakte potražite ovdje.

Za sada parkom prošećite virtualno i spremajte popis nezaobilaznih mjesta koje ćete uskoro uživo posjetiti.

 

Scroll Up