Savršen domaći kruh: tri načina kako

Savršen domaći kruh: tri načina kako sama možeš napraviti kvasac ako ti nedostaje

PIŠE SONJA SIMON,  24. OŽUJKA 2020.
Do tog još nije došlo da uopće ne izlazimo iz kuće (osim ako si u samoizolaciji) ili da trgovine uopće ne rade pa sami moramo peći kruh. Ipak, ako pokušavaš što manje ići među ljude, stajati u redovima, a imaš viška vremena ovih dana možda poželiš i iz čista mira sama ispeći kruh. Oni koji se se spremili na najgore scenarije u jednom su času počistili svo brašno s dućanskihh polica, a ni kvasac nije bilo lako pronaći. Pa, ako je kvasac prepreka, evo recept kako ga možeš sama pripraviti kod kuće. Ispočetka proces malo traje, ali kad krene, uvijek možeš u pripravnosti imati svježi kvasac za kruh i kolače.

Kvasac od brašna i vode

U staklenki pomiješaj 20 gr brašna (može raženo jer je najaktivnije, ali može i pšenično) i 20 gr vode. Poklopi i ostaviti na sobnoj temperaturi. Drugi dan dodaj još 20 gr brašna (isto ili možeš i miješati vrste) i 20 gr vode; promiješaj nekoliko puta dnevno. Treći dan dodaj po 30 gr brašna i vode i opet promiješaj nekoliko puta. Kvasac sada već raste i ima blago kiselkasti miris. Četvrti dan smjesu prepolovi i u polovicu nastavi dodavati po 30 grama brašna i vode taj i sljedeća dva dana. Nakon toga kvasac je gotov, volumen mu se udvostručio i ima ugodan mliječni, pomalo kiselkasti miris. Kako ga koristiti? Na 1 kg brašna ide 10 do 30 gr kvasca – što ga je više kruh će biti rahliji, a tijesto će se brže dići. Ostatak kvasca možeš čuvati, samo ga svaki dan trebaš “dohranjivati” vodom i brašnom. Držiš li ga u hladnjaku, izvadi ga 6 do 12 sati prije upotrebe i aktiviraj s 30 gr brašna i 30 gr vode.

Kvasac od voća

Uzmi jednu jabuku, 750 gr oštrog brašna i 520 ml vode: jabuku prepolovi, očisti i naribaj. 1/2 kg brašna pomiješaj s 350 ml vode, dodaj jabuku i zatvori sve u staklenku. Nakon tri dana smjesa će nabubriti i pojavit će se mjehurići. Pola dobivene smjese pomiješaj s 250 gr brašna i 170 ml vode. Opet zatvori u staklenku i drži na sobnoj temperaturi. Spreman je za upotrebu kad se pojave mjehurići, a koristi se u omjeru 1 kg brašna i 250 gr kvasca. Održava se na isti način kao i kvasac od brašna, svakodnevnim dodavanjem brašna i vode (pazi, smjesa uvijek mora biti rijetka!)
Kvasac od krumpira
Skuhaj narezani krumpir dok sasvim ne omekša, ocijedi, ali vodu od kuhanja sačuvaj. Krumpiru dodaj po žličicu soli i šećera i ostavi da se ohladi pa dodaj 1/4 vode od kuhanja. Smjesa treba fermentirati nekoliko dana

Pročitajte više na: https://miss7.24sata.hr/lifestyle/tri-nacina-kako-sama-mozes-napraviti-kvasac-ako-ti-nedostaje-29796 – miss7.24sata.hr