Neki naputci za izbjegavanje zaraze

Nakon dosta znanstvenog istraživanja s dobro provjerenim izvorima imam super naputke za izbjegavanje zaraze:
virus nije zivi organizam, vec molekula bjelančevina (dna) pokrivena zaštitnim slojem lipida (masti), koja kada se upije od strane mukoznih stanica oka, nosa ili ustiju, mijenjaju njihov genetski kod (mutacija) i pretvaraju ih u agreskorske i multiplicirajuće stanice.
Budući da virus nije živi organizam, već molekula bjelančevina, ne može ga se ubiti, već se on dezintegrira sam. Vrijeme dezintegracije ovisi o temperaturi, vlazi i tipu materijala gdje se odložio (gdje je dospio).
virus je vrlo osjetljiv(nestabilan), jedino što ga štiti jest tanki vanjski sloj masti. To je razlog zasto je bilo koji sapun ili detergent najbolja prevencija, jer pjena rastvara masti (i zato treba trljati tijekom 20 ili vise sekundi, kako bi se napravilo sto vise pjene). Rastapanjem sloja masti, molekula bjelančevina se rasprši i dezintegrira sama.
Toplina rastapa masti, stoga je jako dobro upotrebljavati vodu od vise od 25°C za pranje ruku, odjeće i ostalog. Osim tog, vruća voda radi vise pjene, sto je spomenuto zasto je dobro.
Alkohol ili bilo koja mješavina s alkoholom od vise od 65% rastapa sve masti, osobito taj fini sloj masti virusa.
Bilo koja mješavina s 1 dijelom klora i 5 dijelova vode otapa direktno bjelančevinu , dezintegrira virus iznutra.
vodikov peroksid pomaze puno nakon sapuna, alkohola i klora, jer peroksid rastapa bjelančevinu virusa. Problem kod peroksida je sto ga se u tom slucaju treba koristiti čistog, a on oštećuje kožu.
ne pomaze nijedan baktericid. Virus nije zivi organizam poput bakterije. Ne moze se ubiti nesto sto nije zivo antibioticima, vec se moze razbijati njegova struktura svime prethodno navedenim.
*nikad ne tresite odjecu koju ste nosili ili nenosenu (ukoliko je bila
izložena) niti išta od tkanine* Dok je virus zalijepljen za poroznu površinu, vrlo je inertan i dezintegrira se sam. Između 3 sata (tkanina i porozne površine), 4 sata bakar (jer je prirodno antiseptičan) i drvo (jer mu oduzme svu vlagu i ne dozvoljava mu da se odlijepi te se ovaj dezintegrira), 24 sata karton, 42 sata metal i 72 sata plastika. Međutim, ako površine istresate ili prelazite krpama po njemu (mičete ga), molekule virusa lebde aktivne u zraku do cak 3h i mogle bi se nastaniti u nosu.
*molekule virusa se sačuvaju vrlo stabilne na hladnom, vani ili umjetnom kao sto su klima uređaji ili klime u autu. Također, trebaju vlagu kako bi se održavale stabilnim te, osobito, mrak. Stoga, ambijenti bez vlage, suhi, topli i s puno svjetla ih brže dezintegriraju.
ultraljubičasta svjetlost na bilo kojem predmetu koji bi mogao imati na sebi virus dezintegrira bjelančevinu virusa Npr. za dezinfekciju i ponovljenu uporabu maske je idealna. Oprez! Također dezintegrira kolagen (koji je isto bjelančevina) u koži, uzrokujući bore i rak kože na duge pruge.
Virus ne može probiti kroz zdravu kožu
*Ocat NE služi jer ne dezintegrira zaštitni masni sloj.
nijedna rakija ni vodka ne pomažu Najjača vodka ima 40% alkohola, a potrebno je barem 65%.
LISTERINE pomaže. On je 65% alkohol.
Što je prostor ograničeniji, veću koncentraciju virusa sadržava. Što više otvoren ili prirodno ventiliraniji, to manje sadržaja.
Previše puta je rečeno, ali treba prati ruke prije i poslije diranja sluznica, hrane, kvaka, ključaonica, prekidača, daljinskih upravljača, mobitela, satova, računala, radnih stolova, TV-a itd. I kod korištenja wc-a.
*Suhe ruke treba vlažiti nakon toliko pranja da se virusi ne bi skrivali u mikro pukotinama. Što gušći ovlaživač, to bolje.
*Također, održavati nokte kratkima da se virus ne skriva tamo te izbjegavati upotrebu šminke (to je medij gdje najbolje preživljava virus. Iz istog razloga izbjegavati piercing, prstenje, naušnice itd.
Opaska: Jedini podatak koji osobno nije u skladu sa znanstvenim podacima koje sam pročitao jest da virus može letjeti 3h. Njegova je molekula vrlo velika (400-500nm) zbog čega pada brzo ukoliko nema vjetra i filtrira se običnim maskama (uvijek kad su dobro zatvorene).
Volio bih dodati…
Kako se ne bismo zarazili sjetimo se nositi također zatvorene naočale ili će virus ući isto kroz oči.

Ako kupimo nešto i ne znamo tko je to dirao, ostavite to u karanteni 72 sata na suhom mjestu.”
Točno uglavnom Osim temp je 30oC, a alkohol je 70%. Ne klor otopinu za kožu.