Mlada obitelj u novom početku zbog potresa

Snažni potres 6.4 oštetio je našu kuću u Dubrancu (Vukomeričke gorice), 30 km od epicentra, praćen čestim podrhtavanjem tla. Statičari su obavili inicijalni pregled i naša je kuća sada nesigurna za život i treba je u potpunosti renovirati. Krov je privremeno popravljen, ali trebat će nam novi, kroz zid postoje brojne pukotine i statika kuće je poremećena. Srećom, svi smo na sigurnom. Naš 9-godišnji sin i ja spavamo kod obitelji, a suprug je u staroj kamp kućici blizu naše kuće s kućnim ljubimcima, tako da može biti tamo i brzo reagirati. Grad Velika Gorica osigurat će nam kontejner kako bismo mogli biti na sigurnom. Tlo se i dalje cijelo vrijeme trese i sa svakim novim jačim potresom kuća je sve nesigurnija.

Prije dvije godine došli smo iz Zagreba u malo selo u brdima kako bismo se smjestili i započeli svoju priču, zajedno s ostalim mladim obiteljima okupljenim oko permakulturne udruge ZMAG. Cilj nam je bio preseliti se iz grada u ruralno područje kako bismo započeli zdraviji i manje stresan život i iskoristili svoje znanje i iskustvo za oživljavanje područja, zajedno s ostalim entuzijastima.

Jedan od najvažnijih koraka bio je izgradnja nove kuće uz korištenje prirodnih materijala, jer je ova koja je već bila izgrađena 1942. godine bez građevinskih standarda bila u prilično lošem stanju. Do sada smo napravili temelje i kotlovnicu za novu kuću, a zatim smo napravili stanku dok ne skupimo više financijskih sredstava, ali potres nas je iznenadio i uništio kuću u kojoj smo živjeli. Duboke pukotine kroz zidove, uništeni dimnjak i pukotine u temeljima učinili našu kuću nesigurnom za život. Jedino trajno rješenje je ubrzati izgradnju nove, jer je potpuna sanacija oštećene kuće preskupa i nezadovoljavajuća.


ZA DONACIJE: https://gogetfunding.com/young-croatian-family-looking-for-help/?lang=hr


Odlučili smo ostati u selu budući da naš sin ide u seosku školu, imamo kućne ljubimce i vrt. Također, došli smo s vizijompermakulturnog imanja na kojem bi se održavale različite aktivnosti, poput radionica u prirodi, edukacije za djecu i odrasle, retreat-a i svjesnog plesa. Već smo napravili permakulturni redizajn dvorišta seoske škole s biljnom spiralom, potpomognut donacijama za moju glazbenu kompilaciju “Forest Garden“.

Mnogi od vas već su izrazili volju da nam pomognu i duboko smo im zahvalni. Čim nam vremenske prilike dozvole, započet ćemo s primarnom rekonstrukcijom stare kuće kako bismo u njoj mogli živjeti i istovremeno nastavili graditi novu. Hvala svima na brizi, osjećamo vašu duboku potporu i to je ono što nam daje nadu.


ZA IZRAVNE UPLATE:

Dragi ljudi, hvala svima na pomoći. Velika Gorica osigurat će nam kontenjer kroz 2 tjedna. Do tada smo kod naših obitelji i u susjedovoj kamp kućici kako bi mogli pripremiti teren za kontenjer i zbog životinja.
Donacije za građevinski materijal možete uplatiti na račun: HR3723600003241799262 (Zagrebačka banka),
Nikolina Alviž Deverić,Dubranec 4210418, Dubranec
Opis plaćanja – DONACIJA USLIJED POTRESA
To nam je najbolja opcija bez uzimanja provizije i poreza.
Od stvari nam trebaju veće cerade i agregat, uz građevinski materijal kad krene gradnja na proljeće.
Napravili smo i crowfounding kampanju uz pomoć dragih prijatelja za uplate iz inozemstva, pa vas molimo da ju podijelite.
Hvala vam na svemu od nas troje, puno nam znači i daje nam snagu.