Kako pronaći i ubrati divlje šparoge?

Kako pronaći i ubrati divlje šparoge?

Gregor Ackermann Gregor Ackermann

 

Proljeće donosi sezonu divljih šparoga. Za razliku od vrtnih, uzgojenih, divlje su izgledom tanje, okusom puno intenzivnije te zdravije. Početnik koji kreće u branje/ šparogarstvo postavlja si pitanje gdje ih brati, kako prepoznati šparoge, te ponekad, treba li se plašiti zmija.

Krenimo odgovarati.

Gdje rastu šparoge?

U Hrvatskoj rastu u Dalmaciji i priobalju. Nalazimo ih u kršu, na rubovima šume, u poljima. Jako dobro im odgovaraju opožarena i raskrčena područja gdje drugi korov nije priliku imao zauzeti sav prostor.

Kada brati šparoge?

Šparogama paše vlaga i toplina, zato rastu u proljeće. Ovisno o vremenu/ temperaturi jestivi izdanci rastu između veljače i svibnja. Najbolje je u berbu ići nakon kiše. U turističkim mjestima se preporučuje u šparoge ići prije dolaska turista, npr. prije produljenog vikenda jer i među turistima ima šparogara koji će sve pobrstiti 🙂
Kada nađete šparogu bitno je znati gdje ju otkinuti. Najbolje je otkinuti samo jestivi dio. Pri vrhu je šparoga najmekša, a prema dnu postaj tvrđa. Treba ju otkinuti na najnižoj točci na kojoj ju se i dalje može otkinuti samo s dva prsta (noktom). Ispod toga je šparoga pre tvrda i biti će žilava čak i nakon kuhanja.

Kako prepoznati šparogu?

IMG_2810
IMG_2802
IMG_2799

Ovo je najteži dio za novog šparogara. Ima više načina. Nekada ćemo tražiti šparožje koje je najlakše prepoznati (to je ono trnovito granje kojim se ukrašavaju buketi cvijeća). Kada nađemo šparožje, pogotovo ako je mlado/ svjetlo zeleno onda je lako moguće i jestivi izdanak u blizini. Druga metoda je da tražimo jestive izdanke koji su od zelene do smeđe boje. Ako su veliki su lako uočljivi. Bitno je naučiti razlikovati šparožje od drugog bodljikavog bilja. Izdanci šparoge rastu iz zemlje pa pri traganju treba gledati u pod, a ne pre visoko.

IMG_2809
IMG_2797

Kako jesti šparoge?

One se mogu jesti sirove ili se lagano skuhati/ popržiti na tavi. Treba otkinuti donji, čvrsti dio šparoge ukoliko to već nije učinjeno kod branja.
Evo dobrog recepta:

Izvor recepta: Divlje šparoge s jajima   

adresa:  https://www.krenizdravo.rtl.hr/prehrana/samoniklo-bilje/kako-pronaci-i-ubrati-divlje-sparoge