Kako parovi s različitim karijerama prolaze kroz Korona krizu?

Istraživanje više od 100 parova – pokazuje da su parovi koji preživljavaju krizu u netaknutim vezama i karijerama oni koji raspravljaju i slažu se o određenim principima kako počinje kriza. Oni bi trebali zabilježiti ono što im je najvažnije, što im je potrebno i što žele postići, ono što trebaju jedni od drugih i što moraju dati zauzvrat. Upravo su ti principi jednom kada su postignuti sporazumom pokretali praktična rješenja koja su usvojili kako se kriza razvija. Ovaj „krizni dogovor“ zasnovan je na ugovoru parova kao vitalni za napredak svih bračnih parova s ​​različitim poslom i karijerom. No parovi ne mogu samo jednom ugovoriti sporazum i mogu biti sigurni: moraju prilagoditi ugovor kada dođu velike promjene – posebno kada dođe do krize. Ne treba dugo da se smisli krizni dogovor. To možete učiniti večeras sa svojim partnerom. Prvo, odvojite nekoliko minuta pojedinačno da unesete svoje misli na svako od pitanja postavljenih u nastavku. Razmislite o vremenskom horizontu od tri mjeseca (u ovom trenutku ne znamo koliko će situacija trajati, ali ovo je moje priučeno nagađanje na temelju iskustva Kine). Nakon što ste skupili i zapisali vlastite misli, podijelite ih sa partnerom točku po točku i zajedno surađujte na pronalaženju zajedničkog mišljenja. Zapišite što se slažete. Tako će vaš krizni posao postati životni posao koji možete revidirati svaki tjedan kako biste bili sigurni da ste na dobrom putu. Sporazum možete promatrati i kao temelj za praktične probleme koje ćete trebati riješiti u sljedećem (kriznom događaju). Prijevod s Harvard Business Review 

 

Kako parovi s različitim karijerama prolaze kroz Korona krizu?

 

Što vam je najvažnije u ovom razdoblju? Lak odgovor za sve nas je zdravlje i sigurnost naših najmilijih. Ali izvan ovoga, koja su vaša prva tri cilja za ovo vrijeme? Postoji li određeni radni projekt koji želite dovesti do kraja? Odnos koji želite njegovati? Želite li iskoristiti vrijeme kod kuće za mapiranje vaše sljedeće tranzicije u karijeri? Je li vam na umu obrazovanje djece?
Razumijevanje i dijeljenje ovih ciljeva je važno jer je to najbolji vodič za razdvajanje vremena. Vjerojatno je da će većina nas tijekom ovog razdoblja biti manje produktivna na bilo kojem frontu. Ali zamislite sebe unatrag tri mjeseca: Koja ćete mjerila koristiti za određivanje jeste li mudro potrošili svoje vrijeme?
Koji je relativni prioritet vaše karijere u narednim mjesecima? Ako oboje radite kod kuće i istodobno upravljate drugim obvezama, poput skrbi o djeci i starijim osobama, morat ćete shvatiti čiji rad dobiva prioritet i kada. Imate li stabilan ugovor u kojem vam jedna karijera dosljedno daje prednost nad drugom? Pokušavate li održati podjelu 50/50? Ili postoje određeni tjedni kada će jednom od vas trebati prednost nad radnim vremenom drugog?
Istraživanje pokazalo je da bilo koji od ovih aranžmana može funkcionirati – ali najbolje funkcionira ako unaprijed odlučite koji ćete slijediti. To vam može dati neku logiku za raspodjelu radnog vremena svakog dana između vas. Ako razumijete zašto rad jednih i drugih treba u određenim trenucima imati prioritet, lakše je prihvatiti žrtve koje ćete oboje morati učiniti u ovom razdoblju bez stvaranja ljutnji.
Koji su vaši principi roditeljstva u ovom razdoblju? Ovo su izvanredna vremena za radne roditelje, a načela kojih se obično pridržavamo morat ćemo se prilagoditi. Trebate li otpustiti ugovore o vremenu zaslona? Koliko želite sudjelovati u školovanju u kući? Koji su aspekti života vaše djece najvažniji? Vrijeme na otvorenom, vrijeme čitanja, sporta, studija? Kako ćete govoriti o krizi i obuzdati tjeskobu svoje djece? Ako ste vi i vaš partner na istoj stranici i možete jasno komunicirati ta prilagođena načela svojoj djeci, to će olakšavanje održavanja granica (i mira) kod kuće biti malo lakše.
Što vam treba jedno od drugog da bi ovo sve uspjelo? Svi mi žudimo za podrškom, ali kako to izgleda za vas? Emocionalni ili praktični? Trebate li znati da ćete svake večeri imati 15 minuta nepodijeljene pozornosti kako biste to mogli provjeriti i pregledati dan? Trebate li svog partnera da biste dijelili neke od zadataka za koje obično preuzimate punu odgovornost? Što trebate od svog partnera kako bi vam pomoglo da se držite svog kriznog posla? Vjerovatno je da će vam i vašem partneru trebati različite stvari. Prilagođavanje potrebama vašeg partnera pokazuju dobru volju i ljubav koju ćemo svi trebati da učinimo u ovim vremenima.
Koje su vas stvari najviše zabrinule? Kriza i stvarnost rada kod kuće duže vrijeme izazivaju anksioznost kod većine nas. Brinete li o sigurnosti svog posla? Upravljanje granicama između posla i djece? Dobivanje kvalitetnog vremena za par? Ulaz u kabinsku groznicu? Što ćete učiniti ako jedan ili oboje postanete ozbiljno bolesni? U kriznim vremenima mnogi od nas zauzimaju strog stav prema gornjoj usni i povećavaju zabrinutost. Ovo nije korisno u roku od nekoliko minuta. Razumijevanje jednih drugih ključnih pitanja je kritično, jer nas čini pažljivijima i osjetljivijima. A kad razumijemo zabrinutosti našeg partnera, možemo poduzeti praktične korake kako bismo ih ublažili ili ublažili.
Suočeni s krizom, naš se fokus često sužava na neposredne zadaće. Jedna žena s kojom smo razgovarali napomenula je: “Lako je za ovu situaciju da vas prebaci u “modus rada”. Zaključujem, međutim, da trebamo smisliti novi dogovor kako bismo uspjeli proći kroz ovo. ” Moje se istraživanje slaže: Parovi koji rade su oni koji svoj posao stavljaju na prvo mjesto. Tek tada prelaze na praktičnost.
Sve dok načela s kojima ste pristali u vašem poslu služe kao logika za vaše praktičnosti i sve dok taj razgovor održavate živim, proći ćete kroz to razdoblje – a možda će vaš odnos biti još jači. Možda će se čuti svadbena zvona, drugi medeni mjesec možete rezervirati ili se sitna odjeća može plesti – u tom ćete trenutku morati pregovarati o drugom sporazumu! Prijevod s Harvard Business Review