Kada vam se čini da gubite kontrolu nad svojim životom

duhovnost: uređuje don Josip Krpić

Kada vam se čini da gubite kontrolu nad svojim životom, kada 24 sata na dan nije dovoljno, sjetite se  staklenke od kiselih krastavaca… i kave.

Profesor je stajao pred grupom studenata na satu filozofije i držao neke predmete iza sebe. Kada je sat počeo, bez riječi je podigao veliku, praznu staklenku od kiselih krastavaca, stavio je na katedru i napunio lopticama za tenis. Potom je pitao studente je li staklenka puna. Složili su se da jest.
Zatim je profesor podigao kutiju punu kamenčića i sipao ih u staklenku.Blago ju je protresao. Kamenčići su se otkotrljali u prazan prostor između loptica. Tada je ponovo upitao studente je li staklenka puna. Opet su rekli da jest.
Sljedeća kutija koju je profesor uzeo, bila je puna pijeska. Kad ga je sipao, pijesak je, naravno, ispunio sve preostale šupljine u staklenci. Pitao je još jednom je li staklenka puna. Studenti su skrušeno odgovorili da jest.
Onda je profesor ispod stola izvadio dvije šalice pune kave i ulio ih u staklenku. Kava je natopila pijesak. Studenti su  se smijali.
Sada, – rekao je profesor dok se smijeh utišao – hoću da shvatite kako ova staklenka predstavlja vaš život. Teniske loptice su važne stvari u vašem životu: vjera, obitelj, djeca, zdravlje, i ostalo čemu se jako predajete.To su one stvari uz koje bi vaš život i dalje bio ispunjen i kada bi sve drugo nestalo.
Kamenčići su ostale stvari koje su važne: posao, kuća….
Pijesak predstavlja preostale stvari. Male stvari. Ako napunite staklenku samo pijeskom, nema mjesta za teniske loptice i kamenčiće. Isto vrijedi u životu. Ako potrošite svo vrijeme i energiju na male stvari, nikada nećete imati mjesta za one važne stvari.
Vodite računa o stvarima koje su ključne za vašu sreću. * Igrajte se s djecom. * Nađite vremena za odlazak liječniku. * Izvedite partnera na večeru. * Ponašajte se kao da vam je ponovo 18 godina. * Uvijek će biti vremena da se kuća očisti i naprave popravci. * Prvo se pobrinite za teniske loptice – stvari koje su vam zaista važne.
Utvrdite svoje prioritete. * Sve ostalo je pijesak.

Jedna je studentica podigla ruku i upitala što je predstavljala kava. Profesor se nasmijao -Drago mi je da ste to pitali. Nju dolijevam, kako bih vam pokazao, da bez obzira koliko mislite da vam je život pun, uvijek ima prostora za šalicu kave s prijateljem.
sharjac@mup.hr