Kad idete u nabavku hrane

KORONAVIRUS

Što sve morate raditi kad idete u nabavku hrane

PANDEMIJA covida-19 u naše je živote donijela goleme promjene, od poslovnih do društvenih, a odlazak u kupovinu mnogima je postao jedini izlazak iz stana ili kuće. Posljednjih tjedana su u trgovinama uvedene ozbiljne restrikcije, od broja kupaca koji smiju biti u trgovini do količine nekih namirnica koje smijemo kupiti.

Savjetuju karantenu – nepotrebno: Nekih proizvoda koje smo nekada smatrali bazičnima, poput kvasca, postalo je praktički nemoguće nabaviti, a na nekim drugima pažljivo gledamo deklaraciju ne bismo li doznali dolaze li iz nekog od žarišta zaraze. Na sve to neki nam savjetuju da svoj kelj, salatu i kruh na nekoliko dana ostavimo u karanteni prije unošenja u kuću i konzumacije, a ako ih već ne možemo zatvoriti na neko izolirano mjesto, da onda sve dobro dezinficiramo.

Na svemu ima patogena pa se ni prije niste zarazili: “Na svakoj stvari u trgovini ima od 40 do 50 različitih patogena, uvijek ih je bilo. Jeste li se prije zarazili od onoga što ste kupili? Niste, pa nećete ni sada”, smiruje priču o opasnosti šopinga osječki liječnik Igor Berecki u razgovoru za Index i donosi nekoliko jednostavnih preporuka kojih se treba držati da biste se iz kupovine osnovnih namirnica vratili živi i zdravi .

Sa zapakiranom hranom rizik je nikakav, ali dezinfekcija ruku je jako važna: “Svi ozbiljni trgovački lanci jako dobro rade i iznimno su oprezni. Prvo, ograničen je broj ljudi koji mogu biti u trgovinama, a trgovci nose rukavice kada barataju namirnicama. Sve ono što treba biti zapakirano je u ambalaži i tu je minimalna, gotovo nikakva razina rizika”, rekao je Berecki, koji posebno bitnom smatra dezinfekciju ruku kupaca prije ulaska u trgovinu.

S dovoljnim razmakom ste sigurni i sa zaraženom osobom: “Dezinfekcijom ruku se čak i ako ste zaraženi jako smanjuje mogućnost da ostavite dovoljnu količinu virusa na nečemu što dirate u trgovini. Ako i kupci koriste rukavice, tada nema nikakve opasnosti”, kaže Berecki i dodaje da je i unutar trgovine potrebno držati razmak od jednog do dva metra od drugih kupaca.

“S tim razmakom ste prilično sigurni čak i sa zaraženom osobom”, rekao je Berecki.

   izvor INDEX.hr