Video: Giacomo Puccini: opera: “TURANDOT” u HNK Zagreb

Giacomo Puccini

TURANDOT

Turandot

Turandot je posljednja opera velikoga talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija koju, shrvan teškom bolešću i smrću 1924., nije uspio dovršiti. Operu je dovršio skladatelj Franco Alfano dvije godine kasnije. U nastojanju da se odmakne od verizma, Puccini je posegnuo za njemačkom obradom legende o kineskoj princezi Turandot, koju je prije toga obradio talijanski pisac Carlo Gozzi, dok se ishodišna priča temelji na starome perzijskom epu iz 12. stoljeća. Libreto su, surađujući sa skladateljem, napisali Giuseppe Adami i Renato Simoni.
Okrutna kineska princeza Turandot prisiljava svoje potencijalne plemenite prosce da odgovore na tri zagonetna pitanja. Već je mnoge pogubila kad se Nepoznati princ (mladi Calaf), koji skriva svoje ime, beznadno zaljubi u princezu.

Iako ga svi preklinju neka odustane, on ipak pristaje odgovarati na zagonetna pitanja, a kada uspije, želi smekšati Turandot ljubavlju, ne želeći je silom dobiti za ženu. Poslije mnogih dramatičnih događanja Calaf i Turandot izlaze pred narod, koji slavi ljubav jer  je uspjela pobijediti hladnu i ponosnu princezu. Ova vrlo raskošna i popularna Puccinijeva tročinska opera prepuna je prekrasnih arija i sugestivnih prizora u kojima se izmjenjuju velike scene s komornim prizorima punim dramatike i napetosti, dočaravajući svijet daleke Kine.

Zahvaljujemo Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije na potpori u realizaciji predstave Turandot Giacoma Puccinija.

Video opere izvor: 24 sata VIDEO https://youtu.be/aG7QU7Ngg4E

 

 

 

Sadržaj opere

PRVI ČIN

Pred zidinama drevnoga Pekinga skuplja se gomila naroda kako bi čula izricanje smrtne presudu Perzijskome princu, koji nije uspio točno odgovoriti na tri postavljene zagonetke princeze Turandot.

Princeza Turandot svojedobno je izdala proglas kako će njezinu ruku dobiti onaj, plemenite krvi, koji će znati riješiti tri zagonetke koje mu ona postavi, ali ako u tome ne uspije, bit će kažnjen smrću. Mnogi mladići plemenite krvi bez uspjeha su pokušavali riješiti zagonetku, i platili glavom. Smislila je takav način jer se ne želi vjenčati, sjećajući se svoje pretkinje, ponosne princeze Lo-u-Ling, koju je davnih godina oteo i ubio tatarski kralj. Vjeruje kako je svojom odlukom spriječila ponavljanje istoga strašnog čina.

U masi ljudi koji željno čekaju smaknuće posljednjega neuspješnog prosca, nalazi se i zbunjeni stari Timur, svrgnuti tatarski kralj i njegova odana pratilja robinja Liù. Oni u gomili slučajno nabasaju na Calafa, Timurova sina, što ih ispuni velikim veseljem jer su mislili kako on više nije živ. Ugledavši mladog osuđenika predvođenog krvnikom, svjetina se sažali i počne zahtijevati neka se mladića pomiluje. I Calaf smatra smrtnu presudu okrutnom, ali kad se na balkonu palače pojavi Turandot, obasjana mjesečinom, kako bi dala znak za izvršenje smrtne kazne, Calaf se bezglavo zaljubi u nju. Od tog trenutka za njega više ništa nije važno, osim misli o tome kako Turandot pridobiti za sebe. Tri careva ministra pokušavaju ga uvjeriti da mora odustati od te sulude ideje, a isto misle i otac Timur i Liù. Calaf pokušava utješiti oca, moleći Liù neka pazi na starca, a sâm udara tri puta u gong, čime obznanjuje da je on novi prosac.

DRUGI ČIN

PRVA SLIKA

Carski ministri, Ping, Pang i Pong jadikuju zbog žalosna stanja u kojemu se nalazi Kina od vremena objave strašna Turandotina zavjeta, izražavajući nadu kako će princeza ipak biti pobijeđena.

DRUGA SLIKA

Kineski car Altoum, Turandotin otac, također pokušava odgovoriti Calafa od njegova nauma, no bezuspješno. Turandot se trudi  opravdati okrutnost svoje odluke, a zatim objavljuje zagonetke, jednu po jednu. Uz sve veće uzbuđenje naroda, Calaf odgovara točno na sva tri postavljena pitanja i pobjeđuje. Turandot se osjeti poniženom pa moli svojega oca neka poništi njezin vlastiti zavjet kako ona ne bi postala ropkinjom jednome strancu. Car ne želi popustiti podsjećajući je na svetost zavjeta, ali joj Claf daje priliku da se izvuče. On joj obeća kako će je osloboditi obveze pod uvjetom da ona prije svanuća otkrije njegovo ime i podrijetlo. Ako uspije, pristaje izgubiti i umrijeti, ako ne
uspije, postat će njegova supruga.

TREĆI ČIN

PRVA SLIKA

U tmurnoj noći glasnici objavljuju novu Turandotinu naredbu: Nitko ne smije zaspati prije negoli se sazna porijeklo i ime neznanca ili će svi biti pogubljeni. Tri ministra uzaludno pokušavaju iščupati iz Calafa njegovu tajnu, no on je siguran u svoju pobjedu, sve dok pred princezu Turandot pod stražom ne dovedu Timura i Liù, koji su noć prije bili viđeni u njegovu društvu. Liù hrabro stane pred okrutnu princezu izjavivši kako jedino ona zna traženo ime. Obrativši se Turandot, govori joj kako će kroz njezinu žrtvu naučiti voljeti, hitro uzima od stražara bodež kojim se probode, umrijevši pred Calafovim nogama. Timurovo srce ostaje slomljeno smrću male robinje, a žalobna povorka odnosi njezino tijelo. Kad Calaf i Turandot ostanu sami, on joj predbacuje hladnoću i okrutnost zbog koje je Liù stradala, ali je u zanosnome duetu strastveno poljubi u usta. Poljubac kao da je razbio okrutnu čaroliju, pa Turandot odmah shvati kako je zavoljela Calafa u istome trenutku kad ga je ugledala. Tek tada on njoj otkriva svoje pravo ime.

DRUGA SLIKA

Pred carem i svim dvorjanima Turandot pobjedonosno objavi kako je saznala ime neznanca te na iznenađenje sviju uzvikuje: Njegovo je ime LJUBAV.

https://www.hnk.hr/hr/opera/predstave/turandot/