Uzdignute gredice ili klasični vrt

Uzdignute gredice ili klasični vrt

U poslednje vrijeme mnogo se postavlja pitanje šta je bolje: uzdignute gredice ili klasični vrt tj. prizemni vrt?

izvor: https://priceizvrta.blogspot.com/2020/05/uzdignute-gredice-ili-klasicni-vrt.html

 

Kada prvi put započinjete vrt, jedno od prvih pitanja je da li trebate napraviti uzdignute gredice ili posaditi svoje biljke direktno u zemlju. Mnogo različitih faktora može utjecati na vašu odluku o tome, tako da sam prikupila što više korisnih informacija koje će vam pomoći da donesete svoju odluku!

Nastavite čitati da biste saznali prednosti i nedostatke sadnje u uzdignutim gredicama i kako je lako započeti baštenske uzdignute gredice!

Šta su uzdignute gredice?

Da biste odlučili da li su uzdignute gredice pravi izbor za vas, pogledajmo prvo šta su tačno uzdignute gredice.

Uzdignute gredice su ograđen i podignut prostor na kojem možete zasaditi biljke. Gredice su obično podignute 15 -100 cm iznad površine zemlje. Otvorene su na površini i na dnu (na dno se može staviti karton, on je biorazgradiv, a ubrzaće proces uništavanja korova ispod uzdignute gredice).

Ako uzdignuta gredica ima dno, ona se izrađuje više poput kutije koja se može podići od tla, i u osnovi je to vrtlarstvo u kontejnerima ili posudama, samo su ove “posude” mnogo veće. Iako se neke od prednosti i mana uzdignutih gredica mogu odnositi i na vrtlarstvo u kontejnerima, saksijama i posudama, u ovom tekstu ćemo biti fokusirani samo na uzdignute gredice.

Kako napraviti uzdignute gredice

Okvir uzdignute gredice

Može biti izrađen od drveta, zidanog ili drugog građevinskog materijala. Uzdignute gredice mogu se razlikovati u veličini i obliku. To zavisi od veličine dostupnog prostora, materijala koji se koristi za izradu, željama i potrebama vrtlara. Možete ih izgraditi u bilo kojem obliku i od bilo kojeg materijala koji se najbolje uklapa u vaš vrt.

Uobičajena dubina gredice je 15 – 20 cm, iako nekim biljkama ne bi škodila dublja gredica zbog njihovog dubokog korijena. Što se tiče dubine, ona svakako zavisi od toga koje biljke planirate posaditi i koliko duboko njihov korijen raste.

Optimalna veličina gredice je 4 x 2 metra. Ovisno o vašim potrebama i željama možete izraditi veće i dublje gredice.
Ukoliko planirate izgraditi gredicu uz rub ograde ili zida, poželjno je da gredica bude uža kako bi mogli nesmetano pristupiti svakom dijelu gredice.

Neki okviri uzdignutih gredica dodatno su uzdignuti iznad tla s blokovima ili ciglama kako bi ih učinili dostupnijim ljudima koji imaju poteškoća sa savijanjem.

Gredice treba ispuniti visoko kvalitetnom zemljom sa kojom ćemo kombinovati mnogo organskih tvari kao što je dobro organsko gnojivo, kompost ili sitno isjeckano lišće i grančice… Organski sadržaj povećava produktivnost tla i njega u pravilu dodajete kao donji sloj, a kao gornji  sloj potrebno je staviti mješavinu zemlje i komposta. Na dno možemo postaviti čeličnu mrežu kako bi spriječili pristup krticama.

Ako se za izradu koriste daske, treba dobro učvrstiti spojeve, kako se oni zbog vlage ne bi raspali. Važno je napomenuti da daske nikako ne smiju biti zaštićene klasičnim premazima, posebno ako želimo uzgajati povrće na organski način. Zbog toga kao premaz treba koristiti laneno ulje.

Jesu li uzdignute gredice bolje od prizemnih vrtova?

Ne, ne uvijek. Uzdignute gredice definitivno su popularan izbor, ali one nisu uvijek najbolja opcija. Ako se nalazite u veoma vlažnoj klimi ili imate jako slabo i kompaktno tlo, uzdignute gredice mogu biti najbolja opcija. Ako imate pogodnu klimu i plodno zemljište, gredice za vas mogu biti samo dodatni trošak, osim u slučaju da se iz drugih razloga, poput manjka slobodnog vremena, zdravstvenih razloga ili jednostavno želje da probate nešto novo, odlučite za postavljanje uzdignutih gredica.

Uzdignute gredice ili klasični vrt

 

Prednosti uzdignutih gredica

 • U uzdignutim gredicama se mogu uzgajati sve vrste povrća, cvijeća i začinskog bilja,
 • Nema klasičnog kopanja
 • Zemlja u uzdignutim gredicama je mekša, sa manje korova, sa boljim vodopropustnim osobinama,
 • U proljeće gredice se brže zagrijavaju pa se razne kulture mogu sijati ranije,
 • Pružaju dobru drenažu,
 • Pogodnije su za rad starijim ljudima i onima koji imaju poteškoća sa savijanjem,
 • Zahtijevaju manje održavanja,
 • Služe kao prepreka od štetnih nametnika i puževa,
 • Štite biljke od hladnoće,
 • Zadržavaju kućne ljubimce dalje od vaših biljaka,
 • Lakša zaštita usjeva od hladnoće i mraza,
 • Ukoliko se koristi zaštita za pokrivanje odnosno agrofolija, uzdignuta gredica se lako može pretvoriti u plastenik.

 

Nedostaci uzdignutih gredica:

 

 • Potrebno je dodatno početno ulaganje u materijal – drvo, kamen, opeka, pocinčani vijci, metalni okovi, rad, zemlja, kompost…
 • Teže zadržavaju vlagu i zahtjevnije su za zalijevanje od običnih gredica, čak i kada ih malčem štitite od isušivanja zemljišta.
 • Poželite li promijeniti raspored gredica u vrtu, tada imate više posla sa uklanjem povišenih gredica nego samo preoblikovanjem običnih gredica na tlu.

 

Zaključak

Uzdignute gredice su jako korisne ako se borite s neplodnom zemljom ili ako imate zdravstvenih problema. Neki vrtlari se odlučuju na uzdignute gredice iz razloga što imaju malo slobodnog vremena za provoditi u vrtu, a gredice zahtevaju manje vremana za održavanje. Svakog proljeća ili jeseni dovoljno je nasuti svježi kompost ili stajsko đubrivo, rastresti zemlju na površini, i gredice su spremne za sadnju.

Kažu da kada jednom počnete saditi u uzdignutim gredicama više ni ne pomišljate o klasičnoj sadnji u vrtu. Ako se još pitate da li da napravite uzdignute gredice ili ne, nadam se da ste u ovom tekstu pronašli odgovore na svoja pitanja.

Uzdignute gredice ili klasični vrt

 

Možete me naci i na facebook stranici 👉 Priče iz vrta