Obogatili se opet: obitelj Rockefeller

Obitelj Rockefeller se obogatila na nafti. A sada se bogati jer se od nafte okrenula obnovljivim izvorima energije

Autor: KARLA JUNIČIĆ, 12.05.2020.

 

rbf.org / rbf.org

Stephen B. Heintz, predsjednik Fonda braće Rockefeller i Valerie B. Rockefeller, predsjednica Nadzornog odbora

Bio je to pametan financijski potez članova obitelji Rockefeller kada su se prije pet godina odrekli ulaganja u fosilna goriva zbog utjecaja izgaranja nafte i plina na klimatske promjene.

Fond braće Rockefeller u iznosu od 1,1 milijarde dolara, koji je uglavnom bez nafte i plina – nadmašio je financijske pokazatelje, piše Washington post.

Stephen B.Heintz, predsjednik Fonda braće Rockefeller rekao je da bi ovi financijski rezultati trebali potaknuti one koji se protive ulaganju u održive industrije. U vrijeme kada su napravili taj preokret, 2014. godine, svi su to smatrali ”simboličnom gestom” za borbu protiv klimatskih promjena, a onda je to preraslo u ”cijeli pokret”, rekao je.

To je pomalo neobično za obitelj koja je povijesno bila povezana s industrijom nafte. John D. Rockefeller je stvorio carstvo Standard Oil prije 150 godina i time je postao najbogatiji Amerikanac. Sudski postupak protiv monopola tvrtki iz 1911. doveo je stvaranja manjih tvrtki koje su postale Exxon, Mobil, Amoco i Chevron.

Fond braće Rockefeller, koji je osnovalo pet sinova Johna D. Rockefellera, bio je zainteresiran za temu globalnog zagrijavanja od 1986, ali je svoju pažnju oštrije usmjerio na održivi razvoj od 2005. godine. Sada fond ulaže oko 15 milijuna dolara godišnje u investicije koje podržavaju rješenja za klimatske promjene diljem svijeta.

© Ezra Stoller / Esto / rbf.org

Fond braće Rockefeller stvorili su 1940. sinovi Johna D. Rockefellera, Jr. (s lijeva): John 3rd, Winthrop, Abby, Laurance, David i Nelson

Budući da je promijenio svoju strategiju ulaganja, Fond je smanjio svoje investicije tvrtkama koje se bave fosilnim gorivima s oko 7 posto u 2014. na današnjih manje od 1 posto. Do ožujka su povećali ulaganje na 178,2 milijuna dolara u skladu s misijom fonda koja uključuju:

  • obnovljive izvore energije u Africi
  • stambena rješenja radne snage u SAD-u
  • usluge za siromašne u Indiji i Latinskoj Americi
  • kontrolu onečišćenja u Europi.

Istovremeno, imovina fonda rasla je po godišnjoj prosječnoj stopi od 7,76 posto tijekom petogodišnjeg razdoblja koje je završilo 31. prosinca 2019.

Valerie Rockefeller, predsjednica Nadzornog odbora Fonda, vjeruje da bi njen pra-pradjed Rockefeller odobrio to jer je i on sam tijekom svog života mnogo ulagao u obrazovanje, medicinska istraživanja, javno zdravstvo i dobrotvorne svrhe. Vanjska tvrtka Agility dobila je zadatak upravljanja računom zaklade Fonda braće Rockefeller. Uputa je bila da se račun odvoji od zaliha fosilnih goriva, a da se ne naštete prinosi fonda ili prouzroči nestabilnost. Valerie Rockefeller rekla je da je oko 15 posto zaduženja posvećeno projektima kao što su tehnologija čiste energije i održiva upotreba vode.

U posljednjih pet godina mnoge druge filantropske organizacije počele su slijediti isti primjer pa je volumen investicija samo rastao. Pavel Molčanov, analitičar iz investicijske tvrtke Raymond James smatra da je promjena ”podcijenjena”. Rekao je kako je 26 posto cijele američke profesionalno upravljane imovine vrijedne 12 bilijuna dolara pokriveno nekom vrstom investicijskih ograničenja, tri puta više nego 2012. godine. Unutar tih 12 bilijuna dolara, najveći dio, tj. čak tri bilijuna dolara, je usmjeren na klimu.

Promjene koje su se događale na naftnim tržištima poput one iz 2014. kada su se cijene po barelu prepolovile i dovele do bankrota nekih tvrtki poput giganta Peabodyja, nisu naštetile Fondu. Nije naštetila ni sadašnja negativna kretanja na tržištu uslijed pandemije koronavirusa u trenutku kada je pala potražnja za sirovom naftom, rezervoari su prepuni, a cijene naglo padaju.

Jim Cramer, televizijski voditelj na CNBC-u i bivši investicijski menadžer, ove je godine velike naftne kompanije proglasio lošim ulaganjima. ”Završimo s fosilnim gorivima”, rekao je. Kasnije je Cramer usporedio tvrtke za fosilna goriva sa zalihama duhana koje mnogi investitori, uključujući mirovinske fondove, nisu željni kupiti. Velike naftne kompanije, “možda su na pogrešnoj strani povijesti”, zaključio je.

Primjeri su to koje su počele pratiti i velike tvrtke poput BlackRocka koji upravlja sa 7 bilijuna dolara. U siječnju je direktor Larry Fink najavio da će napustiti neke investicije povezane s ugljenom i preorijentirati financije na održivi razvoj.

Direktori fonda vjeruju da su za uspjeh Rockefellerovih zaslužna dobra sreća i pametna ulaganja. Ipak, činjenica je da se tržište energije mijenja i postaje nepopularno baviti se ugljenom i naftom. Sad to još samo dokažite i drugim igračima koji i dalje ulažu i muče se oko računica iz ”prljavih izvora’.

IZVOR:

https://euractiv.jutarnji.hr/EiG/energija/obitelj-rockefeller-se-obogatila-na-nafti-a-sada-se-bogati-jer-se-od-nafte-okrenula-obnovljivim-izvorima-energije/10296883/