Vrlo je jasno da će promijeniti i način na koji ljetujemo

FOTOGRAFIJE: Profimedia, Promo/Private Islands Inc.
Sve popularniji tip odmora

Jeste li poželjeli na sasvim svoj – otok? Agent otkriva: ‘Žele ih svi, od backpackera pa do multimilijunaša‘

28. svibanj 2020.

Ines Madunić

Ines Madunić

Pandemija je utjecala na apsolutno svaki dio naših života, a vrlo je jasno da će promijeniti i način na koji ljetujemo. Što vam prvo padne na pamet kada pomislite na “izolirano odmaranje”?

Iako još uvijek ne znamo kako će izgledati ovo ljeto i sezona 2020. godine, znamo da je još dopušteno maštati pa već i prije kalendarskog (ali i klimatskog) ljeta, sanjamo o odmoru negdje daleko od svih. Hrvatska obala ima više od tisuću otoka, a mnogi od njih su i nenaseljeni, a među njima ima i onih koje možete unajmiti i ljetovati potpuno sami, odnosno s obitelji ili prijateljima. Najčešće se radi o svjetionicima, što je samo po sebi poseban doživljaj, a tek na sasvim pustom otoku – to se zove robinzonski luksuz!

A upravo je privatnost postala ultimativni luksuz uslijed krize s koronavirusom. CNN piše kako je, unatoč činjenici da su inozemna putovanja stopirana na globalnoj razini, potražnja za unajmljivanjem privatnih otoka u porastu. To nam je potvrdio i Adam McKie iz agencije Private Islands Inc, koja se bavi iznajmljivanjem i prodajom otoka, a u svojoj ponudi imaju i neke otoke u Hrvatskoj.

“Imamo povećan broj upita za ovo ljeto. Mnogi vide privatan otok kao puno sigurnije mjesto za svoj odmor – iz očitih razloga! Jako malo njih je otkazalo svoje ljetovanje za ovu godinu. Neki su samo odgodili putovanje, dok su ih drugi jednostavno produžili”, rekao nam je McKie.

S obzirom na to da je većina njihovih klijenata iz Sjedinjenih Američkih Država, najviše upita imaju za Karibe i Središnju Ameriku.

“Imamo dosta upita iz Ujedinjenog Kraljevstva, a među svim klijentima Europa je već standardno popularna destinacija”, kaže. Što se tiče profila putnika, McKie kaže da je ekipa šarolika.

“Stvarno ovisi, imamo sve od backpackera pa do multimilijunaša. Nekima se sviđa ideja da ljetuju na svjetioniku, dok je drugima važno biti na privatnom otoku gdje imaju više dodatnih sadržaja i mogućnosti. Dolaze parovi na medeni mjesec, obitelji na veliki ljetni odmor ili male kompanije koje vode zapslenike na korporativne teambuildinge. Imamo povećan interes grupa putnika na jahtama koji traže otoke na kojima bi privezali jahtu i tamo uživali”, rekao nam je McKie.

I na hrvatskoj obali iznajmljuju se otoci na kojima ne živi nitko, a najčešće se odsjeda u svjetionicima. Evo nekoliko otoka koji su savršene lokacije za odmor na distanci od stvarnosti.

Porer

image

Otočić Porer kod Premature

Na oko 2.5 km od Premature, najjužnijeg dijela Istre, nalazi se otočić Porer sa svjetionikom izgrađenim 1833. Radi se o stijeni visokoj 80 metara na kojoj možete uživati u maksimalnoj privatnosti. Otočić je toliko malen da vam treba oko minute da ga cijeloga prehodate, no kažu da su zalasci sunca među najljepšima na cijelom Jadranu. Kako su struje oko otoka snažne, ne preporučuje se da plivate daleko. U dva apartmana može se odmarati ukupno osmero gostiju.

Sveti Ivan na Pučini

image

Sveti Ivan na Pučini

Oko pola sata brodom treba vam od Rovinja do otočića Sveti Ivan na Pučini, gdje ćete odsjesti u svjetioniku izgrađenom 1853. godine. Lokacija je sjajna za aktivni odmor i popularna kod gostiju koji vole ronjenje i ribolov. Na otoku veličine 70×50 metara s vama je uvijek čuvar svjetionika, a u dva apartmana može odsjesti ukupno sedmero ljudi.

Tajer

image

Svjetionik Tajer na otočiću kod Kornata

Otočić na Kornatima skriva svjetionik Tajer, izgrađen 1876. godine, na kojemu može odsjesti do osmero ljudi. Da biste do njega došli, putovat ćete brodom sat i pol od Sukošana te proći cijeli kornatski arhipelag. Osim kupanja, možete istraživati otočić i uživati u pogledu na Kornate i Dugi Otok.

Ravna Sika

image

Ravna Sika je usred kornatskog arhipelaga

Između kornatskih otoka Sit i Žut, nalazi se malena Ravna Sika, otočić netaknute prirode veličine desetak tisuća kvadratnih metara. S Murtera vam treba oko 45 minuta da biste došli do njega, a tamo može odsjesti do 5 osoba. Na raspolaganju vam je, osim predivnog mora i otočića samo za vas, i brodica kojom za 20-ak minuta možete doći do Žuta, gdje su trgovine i restorani.

Žižanj

image

Villa na otoku Žižanj

Na nenaseljenom otoku nalazi se vila za odmor usred uređenog maslinika. Ova je vila ušla u finale nagrade Best Holiday Homes u kategoriji najbolje kuće na plaži. Tamo su vam na raspolaganju dvije kuće, no nikad se ne iznajmljuju dvjema obiteljima u isto vrijeme tako da imate potpunu privatnost. Na otoku nema ničega osim toga, ali obje vile su luksuzno uređene pa vam neće nšta nedostajati, a nalazite se usred kornatskog otočja.

Palagruža

image

Palagruža je za avanturiste

Najudaljeniji otok na kojem možete odsjesti je Palagruža, 68 nautičkih milja od Splita. Kako se zapravo radi o otočju, svjetionik na kojemu možete ljetovati nalazi se na Veloj Palagruži. Svjetionik ima dva uređena apartmana, a kako se nalazite praktički na otvorenom moru, ovo je lokacija za one koji su jako dobri plivači ili preferiraju sunčanje umjesto kupanja.

Sušac

image

Otočić Sušac blizu je Hvara

Otočić Sušac nalazi se tri milje od Hvara, usred otvorenog mora, a svjetionik je izgrađen 1878. godine na južnom dijelu otoka gdje stoji na stijenama visokim 100 metara. Pogled je nevjerojatan, a plaže su s druge strane otoka i dio njih prilagođen je i djeci. More je na tom predjelu prilično plitko i toplo pa je kupanje moguće i do listopada. U svjetionku postoje dva apartmana u kojima ukupno može odsjesti osero ljudi.

Pločica

image

Pločica između Korčule i Hvara

Otočić se nalazi između Hvara i Korčule, a na njemu može ljetovati do 14 osoba. Svjetionik je izgrađen 1887. godine. Zanimljivo je da su s jedne strane otoka stijene, dok su s druge vrlo pristupačne plaže, pa čak i pješčana laguna u kojoj će najviše uživati djeca. Do Pločice možete doći organiziranim prijevozom s Korčule.

Svjetionik Korkyra

image

Korkyra na otočiću Vela Sestrica kod Korčule

Blizu Korčule, na otočiću Vela Sestrica, nalazi se svjetionik Korkyra, luksuzno uređena vila koja je izgrađena 1871. godine, a renovirana 2014.
Tijekom lipnja dan ćete platiti 1000 eura, u srpnju i kolovozu se cijena penje na 1200 eura po danu, a izvan sezone možete ga unajmiti za 800 eura. Minimalan ostanak je tri dana, a u cijenu je uključen doručak te na raspolaganju imate butlera.

Greben

image

Dubrovnik je samo pet minuta od Grebena

Privatni otok nalazi se ispred Dubrovnika, preko puta Babinog kuka, a svjetionik u kojemu se odsjeda renoviran je 2014. godine. Koju god sobu odabrali, imate senzacionalan pogled na more, a cijeli je prostor opremljen najmodernijom opremom, uz luksuz i maksimalnu privatnost. A kad se zaželite društva, Dubrovnik je udaljen samo pet minuta brodicom.

izvor: https://gloriaglam.hr/hedonizam/jeste-li-pozeljeli-na-sasvim-svoj-otok-agent-otkriva-zele-ih-svi-od-backpackera-pa-do-multimilijunasa-1032