10 najboljih neočekivanih koristi od kave

Ako napravite kavu svakog jutra kod kuće, možda ćete je kasnije koristiti za miješanja ostataka u smeću. Da, oni zadržavaju miris kave u vašoj kuhinji satima ili danima, ali istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry ističe da su iskorišteni ostaci kave uzrok problema u okolišu.

Iz tog razloga njihova ponovna upotreba postala je žarište interesa. Jeste li znali da se osnova kave može koristiti kod kuće i u vrtu? Imaju savršenu teksturu za piling kože i površina, prirodno dezodoriziraju zrak i sadrže spojeve koji zapravo gnoje zemlju.

Tko je znao da korišteni ostaci kave mogu biti tako svestrani?

1. Napravite piling za čišćenje kave
Piling tijela za kavu izvrstan je način pilinga kože, smanjujući nakupljanje bakterija, prljavštine i mrtvih stanica kože. Korištenje svakodnevno ili tijekom cijelog tjedna smanjit će stare stanice kože i omogućiti pojavljivanje novih stanica.

Osim toga, masiranje pilinga rađenim na osnovi lica i ispod očiju pomoći će pojačati cirkulaciju i poboljšati kvalitetu kože. Možda ćete primijetiti da poboljšava tonus kože i smanjuje tamne krugove ispod očiju.

Koristite ovaj DIY piling za lice s kavom kako biste duboko očistili i osvježili vašu kožu. Ne samo da djeluje kao prirodni piling, već je i bogat antioksidansima koji će promovirati zdravo starenje.

2. Smanjite celulit
Puno je znatiželje o osnovama kave za celulit i kako to djeluje. Kofein u osnovi potiče širenje krvnih žila i djeluje na zatezanje kože, pomažući u smanjenju pojave celulita.

Povrh svega, ovaj piling za kavu radi izrade celulita exfoliates kožu, a kada se masira u problematična područja, ovo smanjuje edem tkiva i potiče stanice aktivnosti koje proizvode kolagen. Istraživanja pokazuju da ovo može smanjiti aktivnost masnih stanica i smanjiti celulit.

3. Napravite prirodnu boju za kosu
Jeste li znali da se kava može koristiti kao prirodna boja za kosu? Nema iste efekte kao trajna boja za kosu, ali može djelovati kao tonik koji vašu kosu čini malo tamnijom.

Da biste obojili kosu, pomiješajte kuhanu tamnu pečenu kavu i kavu s bilo kojim dodatnim balzamom. Zatim je nanesite na čistu, vlažnu kosu i ostavite da sjedi najmanje sat vremena. Zatim ga isperite.

Možete isprobati i ovu DIY kavu i kakao kavu za obrve, što će vam omogućiti da sigurno zagasite obrve kod kuće.

 

 

4. Tretirajte kosu i vlasište
Baš kao što kava korištena za kožu djeluje kao prirodni piling, tako se može koristiti i na kosi i vlasištu. Masažom temelja u vlasište uklonite se mrtve stanice kože i nakupljaju, što stimulira folikule dlake.

Istraživanja pokazuju da kada se kofein nanosi na folikule kose, čak može poticati rast kose. Uz to, može ostaviti i vašu kosu da izgleda sjajnije.

Da biste koristili kavu na kosi, jednostavno je napunite dlanom, umasirajte je na kosu i vlasište 1-2 minute, a zatim isperite i šamponirajte kao i obično.

5. Napravite prirodni deodorator
Tražite li jednostavne rabljene rabljene kave, jednostavno ih stavite u šalicu i ostavite da sjednu u vaš hladnjak. Djeluju kao prirodni deodorator, baš kao i soda bikarbona. Razlozi upijaju sve neželjene mirise u zraku, pa se mogu koristiti i u kupaonicama, kuhinjama i još mnogo toga.

6. Očistite mast i prljavštinu
Abrazivna tekstura temelja za kavu pomaže u uklanjanju masti, prljavštine i nakupljanja. Umjesto oštrih kemikalija ili spužvi za čišćenje lonaca, posuda i teško očistivih površina, trikovi koji se koriste mogu učiniti trik.

Uz to, studije pokazuju da pečena kava posjeduje antibakterijsko djelovanje, što je pojačano sadržajem kofeina.

7. Napravite kompost
Da biste koristili kavu u vrtu, dodajte je u svoj kompost. Osnove su bogate dušikom i služe kao savršen dodatak vašem kompostnom kućištu za posao.

Dušik je jedan od četiri ključna čimbenika uspješnog komposta, zajedno s ugljikom, kisikom i vlagom. Istraživanja naglašavaju kako ova mješavina djeluje na obogaćivanju tla, pomaže joj zadržati vlagu i potiče proizvodnju korisnih bakterija.

Kava osnova u kompostu smatra se zelenim materijalom, pa dodajte li svakodnevno ili tjedno, dodajte i smeđe materijale kako biste održali ravnotežu dušika i ugljika. Neki smeđi materijali uključuju mrtvo lišće, grane i grančice.

8. Koristite kao biljno gnojivo
Kava osnova kao gnojivo je korisna zbog sadržaja dušika. Uz to, razlozi poboljšavaju odvodnju tla, zadržavanje vode i prozračivanje. Oni također privlače važne zemljane gliste i promiču prisutnost korisnih bakterija u tlu.

Da biste bili sigurni da tlo ne snižava pH tla i čini ga previše kiselim, pomaže ih prvo isprati vodom. Zatim jednostavno umiješajte zemlju u biljno tlo ili ih poškropite izravno po zemlji.

9. Otjerajte štetočine
Jeste li znali da korišteni temelji kave odbijaju insekte? Studije zaključuju da su kemikalije pronađene u tlu vrlo toksične za komarce i neke insekte.

Ako ih dodate u šalicu i ostavite pored sjedenja na otvorenom, odvratit će komarce i druge štetočine. I posipavanje kave temeljcem u povrtnjaku držat će klizme, puževe i čak mačke. Ovo je učinkovita upotreba i za nemasni kafe.

10. Dodajte okus pečenim proizvodima
Kava osnova je izvrstan dodatak čokoladnim pecivima jer odaju okus. Također se dobro snalaze u receptima koji uključuju karamelu, maslac, vaniliju, pa čak i metvicu.

Možete dodati rabljeni temelj u tijesto ili nadjev – ukus se izvrsno slaže u kolačima od čokolade i čokoladnim kolačima. Ako miješate zemlju u procesoru za hranu, izbjeći ćete veće komade u tijestu, ali također i sitno mljevena kava djeluje. Također možete dodati mljevena zrna kave mrazima i nadjevima za dodavanje okusa i teksture.

 

 

Možete li konzumirati rabljene baze kave?
Korišteni kavni temelj ponekad se dodaje receptima peciva, mesnim rubinama i umacima, no jesu li ih zaista sigurni za konzumiranje?

Laboratorijska studija provedena u Španjolskoj sugerira da korišteni temelji kave imaju prebiotski učinak na mikrobiotu crijeva stimulirajući zdrave bakterije. Ali nismo sigurni da bi to moglo utjecati na ljudska crijeva.

Druga laboratorijska studija, objavljena u časopisu Food Chemistry, pokazuje da korišteni temeljci kave bogati su dijetalnim vlaknima i kada fermentiraju u crijevima, proizvode masne kiseline kratkog lanca koje sprečavaju upalu.

Istraživanje objavljeno u Journal of Agricultural and Food Chemistry utvrdilo je da korišteni temelji imaju velike količine hidrofilnih antioksidativnih spojeva. Zapravo, antioksidativni kapacitet temeljaca bio je veći od onog koji se nalazi u varivoj kavi.

Unatoč ovim potencijalnim prednostima konzumacije kave s osnovama kave, postoje dokazi da također može povećati razinu kolesterola. Studije koje analiziraju utjecaj konzumiranja nefiltrirane kave pokazuju da ona može povećati LDL kolesterol. To je zbog diterpena u kavi koji mogu utjecati na serumske lipide. No, utjecaj konzumacije kave ili temelja na kolesterol ovisi o načinu filtriranja i uzimanja kave te podrijetlu graha.

Općenito, vjerojatno je sigurno pecivima dodati temeljce pa čak i koristiti ih za njegu ili aromatiziranje mesa, ali držite ga minimalnim kako biste izbjegli utjecaj na razinu kolesterola.

Završne misli
Ako doma kuhate kavu, vjerojatno izbacite obilje kave. Ali pogodite što? ovi se temelji mogu koristiti na više načina oko kuće i vrta.
Ostaci djeluju kao izvrsni piling, gnoje tlo u vašem vrtu i čak odbijaju komarce i druge štetočine.
Vjerojatno je sigurno konzumirati zrna u tijestima, s vremena na vrijeme. Razlozi za prejedanje mogu dovesti do povećanja razine kolesterola, tako da to nije nešto što biste trebali redovito raditi.

Google translate: izvor: https://draxe.com/beauty/coffee-grounds/