Alkemija portal

mjesto gdje preporuka pretvara IDEJU u zlato

Željeznica na kojoj poslove obavljaju djeca

Dječja željeznica u Budimpešti - 2Dječja željeznica u Budimpešti - 3Dječja željeznica u Budimpešti - 4Dječja željeznica u Budimpešti - 5Dječja željeznica u Budimpešti - 1Dječja željeznica u Budimpešti - 6

Jeste li čuli za Gyermekvasút? Ovaj mađarski pojam označava dječju željeznicu na kojoj rade djeca u dobi od 10 do 14 godina.

Da, dobro ste pročitali. Prodavanje i kontroliranje karata, signalizacija prometa i druga zanimanja na željeznici – izuzev vožnje samog vlaka – dana su djeci, a sve pod nadzorom odraslih osoba.

Po uzoru na sličnu takvu praksu u SSSR-u, Mađari su prigrlili koncept dječje željeznice još 1947. godine. Tada se nazivala pionirska željeznica, a glavni joj je clj bo istrenirati mlade snage za posao s kojim će se moći profesionalno baviti jednog dana, i na koji će biiti ponosni.

Dječja željeznica je postala odmah veliki hit, a otkako je obnovljena devedesetih godina prošlog stoljeća pretvorila se u neobičnu turističku atrakciju koja privlači brojne turiste iz različitih dijelova svijeta. Posebno je popularna u doba oko sv. Nikole kada se svi zaposlenici preoblače u prigodne kostime te igraju blagdanske igre s putnicima.

Da bi uopće dobili posao osnovnoškolci prolaze intenzivan tečaj u trajanju od šest mjeseci tijekom kojeg nauče sve što moraju znati o radu za Gyermekvasút.

Željeznička linija Gyermekvasút danas se smatra najdužom dječjom željeznicom na svijetu. Duga je 11.2 kilometara, a povezuje Széchenyihegy i Hűvösvölgy u Budimpešti. Vožnja u jednom smjeru traje oko 40 do 50 minuta, dok za povratnu kartu odrasla osoba treba izdvojiti 1400 mađarskih forinti, odnosno oko 30 kuna.

Vlak vozi redovito tijekom cijele godine, no trenutno je promet obustavljen zbog pandemije koronavirusa.

 

izvor: https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/zanimljivosti/na-3-5-sata-od-zagreba-zeljeznica-na-kojoj-poslove-obavljaju-djeca-od-10-do-14-godina—602462.html

Scroll Up