Posvjetljivanje kose kod kuće

Muke po frizuri

Razmišljate o posvjetljivanju kose kod kuće?

01. svibanj 2020.
izvor https://gloriaglam.hr/beauty/razmisljate-o-posvijetljivanju-kose-kod-kuce-820
Fotografije: IMAXTREE/ Unsplash
Fotografije: IMAXTREE/ Unsplash

Lea Ladišić

Recepti iz kuhinje za njegu lica, tijela ili promjenu boje kose zvuče primamljivo, no isplati li se s njima eksperimentirati? Savjet smo potažili kod profesionalaca.

Nije lako biti plavuša, jer osim što plava kosa zahtijeva posebnu njegu, zahtijeva i česte posjete frizerskim salonima. Vijest o popuštanju mjera protiv koronavirusa i otvaranje frizerskih salona u drugoj fazi stavila je osmijeh na lice svima onima kojima je u karanteni izrast zasjenio željenu boju kose, ali osim što će mjesto kod frizera biti nemoguće dobiti, usluge koje će pružati odnose se na one osnovne, dakle šišanje vrhova i prikrivanje izrasta. Na pramenove, balayage i slične tehnike koje traže višesatne radove još će neko vrijeme pričekati.

Kako promijeniti i barem malo “osvježiti” svoju kosu bez pomoći stručnjaka u ovom je vremenu postao jedan on najpretraživanijih upita na Googleu, a sve zanima kako posvijetlili vlasi bez korištenja blajha i profesionalnih preparata. Jedan od najstarijih i najpoznatijih trikova je onaj s limunovim sokom koji se pojavio još sedamdesetih prošlog stoljeća, kada je bila tražena surferska plava boja kose s osunčanim pramenovima i neopterećenim valovima. Limun u kombinaciji sa sunčevim zrakama će posvijetliti kosu, no ovo neće djelovati kod brineta i svih koji imaju tamniju nijansu, baš kao gotovo niti jedan drugi kućni preparat. S obzirom na to da “trikove” nije problem pronaći, ali i jer nisu provjereni, pitali smo profesionalce što misle o tome. .

image

Izbjeljivanje limunom najpoznatija je metoda

Frizerka Antonija Mužar, vlasnica luksuznog salona za njegu kose i lica ne preporučuje ovakve eksperimente, osobito ako se izvode na već bojama tretiranoj kosi.

“Izbjeljivanje kose primjerice octom jako će isušiti kosu, osobito onu s pramenovima i tada se kosa može oštetiti i postati lomljiva. Ovakvi recepti bolje će djelovati na prirodnoj boji kose i na njegovanoj kosi koja će to bolje podnijeti, no i tada je mogu isušiti, a konačni rezultat bit će kosa svjetlija tek za pola nijanse” kaže nam Antonija.

Naišli smo i na recept za prirodno izbjeljivanje kose morskom soli, sodom bikarbonom, medom i kamilicom. Posljednja dva sastojka napravit će najmanje štete, kamilica i med mogu djelovati njegujuće na vlasi zbog svojih svojstava. No konačni efekt može biti razočaravajuć, s minimalnom promjenom.

Ovakvi pokušaji se zapravo ne preporučuju jer možete napraviti više štete nego koristi svojoj kosi.

Stručnjaci iz Vikler i ruž salona također ne preporučuju ovakve načine tretiranja kose.

“Naša je preporuka da se ne upuštate sami u posvjetljivanje kose jer to je jako zahtjevan proces. Soda bikarbona, limun i slični sastojci jako isušuju kosu, uspijevaju posvijetliti samo prirodnu boju kose, nikad tretiranu. Na bojanu ili tamnu kosu nema smisla ni pokušavati jer neće biti nikakav efekt. Ovakvi pokušaji se zapravo ne preporučuju jer možete napraviti više štete nego koristi, sigurno nećete biti zadovoljni rezultatom budući da će vaša kosa biti neravnomjerno posvijetljena, a pitanje je i hoće li vam se svidjeti nijansa koju bi mogli dobiti u takvim nekontroliranim uvjetima”, kažu iz poznatog walk-in salona.

image

Bolje izrast na glavi nego oštećeni vrhovi

Koliko god jednostavno i primamljivo DIY recepti s interneta zvučali, home made eksperimenti gotovo nikada ne ispadnu “kao sa slike”, bilo da je riječ o posvjetljivanju kose – koje može završiti s posljedicama, ili se radi o maski od banane koju je nemoguće isprati (naučila sam to na teži način). Izrast ili isprani pramenovi nisu najgora stvar na svijetu pa još neko vrijeme možemo pričekati i odoljeti ovakvim eksperimentima i kasnije se jednostavno prepustiti u ruke profesionalaca.

izvor https://gloriaglam.hr/beauty/razmisljate-o-posvijetljivanju-kose-kod-kuce-820