Lutkama se prisjeća domorodačkih žena u Kanadi

Prisjeća se nestalih domorodačke žene, izrađuje jednu po jednu lutku.
Tako Alkiie-Babe Froman obrazuje svoju školu o nestalim i ubijenim indijanskim ženama u Kanadi

Njena majka bila je dio statistike.

Razred Prvih nacija12 u Ericu Hamberu organizirao je poslijepodne za podizanje svijesti o aboridžinima za studente širom okruga. Na izložbi su bile 1,017 lutke s filcama za Projekt lutki bez lica, koje su izrađivale klase Prvih nacija 12 i Total Ed. Ove bezlične lutke predstavljaju 1.017 ubijenih Aboridžina u Kanadi. (Jen Hill / Vancouver School Board) 

 

“Naša priča nije o bijeloj ogradi za pice s mamama i tatom koji čekaju na ulaznim vratima”, kaže Alkiie-Babe Froman govoreći o njoj i djetinjstvu njezine mlađe sestre. “Naša je majka bila prostitutka. Tako je stvorila sredstva za život. ” 24-godišnja studentica Niagara Collegea zvuči suosjećajno, čak i zahvalno. “Pokušala se jako, jako naporno i naučila sam sjajne lekcije od svoje rođene majke.” Jedna od tih lekcija bilo je uvijek vjerovati crijevima.

Usvojila ju je njena ujna i ujak kad je imala samo godinu dana, Froman je odrastao u rezervatu Six Nations, blizu Brantforda, Ont; njezina sestra odrasla je u udomiteljstvu. Njihova majka umrla je 2013. godine, ali Froman se s njom povezao malo prije, slušajući priče o životu njezine majke – posebno one noći kad su ona i grupa žena upoznali klijenta na njegovoj farmi Port Coquitlam. Neka vrata nisu imala ručke; nešto jednostavno nije bilo u redu. Njezina majka nije mogla uprijeti prst zašto, baš ona, ali autostopom se vratila sama u grad. “Nikad više nije vidjela te žene”, kaže Froman, “a taj muškarac je bio Robert Pickton.”

Google translate prijevod

Honouring missing Indigenous women, one doll at a time