Crkve na vrhovima stijena i planina

Pet prekrasnih crkvi koje se nalaze na vrhovima stijena i planina

Sacra di San Michele, manastir Džvari, Felsenkirche, Saint-Michel d’Aiguilhe, Chapel on the Rock, prekrasne su crkve sagrađene na vrhovima stijena i planina

Sacra di San Michele/Foto: Elio Pallard, Wikimedia Commons

Prenosimo listu pet prekrasnih crkvi koje su izgrađene na vrhovima stijena i planina. Popis je izvorno objavio katolički portal Aleteia.

1. Saint-Michel d’Aiguilhe, Le Puy-en-Velay, Francuska

Saint-Michel d'Aiguilhe

Saint-Michel d’Aiguilhe/Foto: W. Bulach, Wikimedia Commons

Kapela Sain-Michel d’Aiguilhe izgrađena je 969. godine na vrhu vulkanske stijene visoke 85 metara. Njenu gradnju naručio je biskup Godescalc kao zahvalu za uspješan povratak s hodočašća u Santiago de Compostelu. Francuska riječ “Aiguilhe” znači “igla”, što oslikava uski vrh stijene na kojoj je kapela sagrađena, promjera 57 metara. Do vrha se može doći samo pješice po 268 stuba.

2. Manastir Džvari, Mcheta, Gruzija

Manastir Džvari

Manastir Džvari/Foto: Alexxx1979, Wikimedia Commons

Manastir Džvari je pravoslavni samostan iz 6. stoljeća, blizu Mchete u istočnoj Gruziji te je zajedno s drugim povijesnim strukturama Mchete uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Nalazi se na stjenovitoj planini na ušću rijeka Mtkvari i Aragvi, s pogledom na Mchetu, bivši glavni grad Kraljevine Iberije. Prema starim izvorima, manastir je sagrađen na mjestu na kojem se nalazio veliki drveni križ koji je sveta Kristijana Gruzijska (poznata kao ona koja je donijela kršćanstvo u Gruziju) podignula na mjestu jednog poganskog hrama u ranom 4. stoljeću. Vjerovalo se kako je križ čudotvoran te je privlačio brojne hodočasnike iz raznih krajeva Kavkaza. Crkvica je podignuta nad ostatcima drvenog križa oko 545. godine pod nazivom “mala crkva Džvari”. Smatra se kako je sadašnja zgrada, “velika crkva Džvari”, podignuta između 590. i 605. godine.

3. Felsenkirche (Crkva u stijeni), Idar-Oberstein, Njemačka

Felsenkirche

Felsenkirche/Foto: Matthias Düsi, Wikimedia Commons

Ova posebna crkva izgrađena je 1484. vjerojatno na mjestu bivšeg svetišta ili utvrde, a podignuta je u stijeni koju je izdubila voda iz izvora. Spomenuti izvor danas se nalazi unutar crkve. Jedini ulaz u građevinu predstavlja tunel s 230 stepenica. Lokalna legenda kaže kako je crkvu izgradio čovjek imena Wyrich nakon što je ubio svog brata Emicha. Njih dvoje bili su zaljubljeni u istu ženu, a kad se Emich njome oženio, Wyrich ga je iz ljubomore gurnuo sa zida dvorca koji se nalazi iznad Felsenkirche. Kao pokoru Wyrich je odlučio podignuti crkvu na mjestu gdje je pronađeno tijelo njegova brata.

4. Sacra di San Michele (Svetište svetog Mihovila), Monte Pirchiriano, Italija

Svetište svetog Mihovila (Sacra di San Michele)

Svetište svetog Mihovila (Sacra di San Michele)/Foto: Elio Pallard, Wikimedia Commons

Svetište od kojeg zastaje dah, Sacra di San Michele, izgrađeno je u 10. stoljeću na planini Pirchiriano, 25 kilometara od talijanskog grada Torina. Ovaj samostan koji je i danas aktivan inspirirao je knjigu “Ime ruže”, poznatog književnika Umberta Eca. Od ulaza do crkve prostiru se stube naziva “Stepenice mrtvih” s nišama i grobnicama u kojima su bili pokapani redovnici.

5. Chapel on the Rock (Crkvica na stijeni),  Allenspark, Colorado (SAD)

Crkva na stijeni, Chapel on the Rock

Chapel on the Rock (Crkva na stijeni)/Foto: By Wikimedia Commons, screenshot

Crkva na stijeni (Chapel on the Rock) u američkoj saveznoj državi Colorado, napravljena je 1936. a posvećena je svetoj Katarini Sijenskoj. Na ideju za gradnju došao je monsinjor Joseph Bosetti 1916. tijekom planinarenja tim krajem (kapela se nalazi u blizini Nacionalnog parka Stjenjak). Ugledavši stijenu na kojoj se danas nalazi, Bosettiju je na pamet došao svetopisamski stih: “I na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati”. Idućih je 20 godina proveo pokušavajući svoju želju pretvoriti u stvarnost. Kapela je izgrađena zahvaljujući lokalnom bračnom paru koji je donirao zemljište, a godinama je služila kao centar za duhovne obnove. Zanimljivo je kako je Crkva na kamenu ostala netaknuta tijekom požara koji je 2011. godine uništio obližnji pastoralni centar. Također, 2013. cijelo je područje bilo poplavljeno, no kapela je ponovno ostala sačuvana. Godine 1993. posjetio ju je i sveti Ivan Pavao II.

izvor: Bitno.net >>>><