Bachove kapi: Cvjetne esencije pomažu kod stresa, umora i boli

Prije 90 godina Bach je utvrdio sedam glavnih emocija i psihičkih stanja koja negativno utječu na čovjeka, a njegove kapi su zapravo cvjetne esencije za koje se vjeruje da mogu eliminirati negativne osjećaje

Bachove kapi: Cvjetne esencije pomažu kod stresa, umora i boli

24sata
6

izvor: https://www.24sata.hr/lifestyle/bachove-kapi-cvjetne-esencije-pomazu-kod-stresa-umora-i-boli-702355

 

 

Prije 90 godina Bach je utvrdio sedam glavnih emocija i psihičkih stanja koja negativno utječu na čovjeka, a njegove kapi su zapravo cvjetne esencije za koje se vjeruje da mogu eliminirati negativne osjećaje

Dr. Edward Bach je bio bakteriolog, botaničar i homeopat koji je još 30-ih godina prošlog stoljeća došao do zaključka da biljke, osim ljekovitog djelovanja na tijelo, imaju i utjecaj na psihičko zdravlje i emocije.

Stoga je i začetnik terapije kapima, koje su nazvane po njemu ili terapije cvjetnim esencijama poznate u homeopatskim krugovima. Kako se tvrdi, ne samo u homeopatskim krugovima, one imaju i znanstvenu potporu. Bachove kapi predstavljaju cvjetne esencije za koje se vjeruje da mogu pozitivno djelovati na čovjeka tako što eliminiraju negativne misli i emocije. Bach je prije 90 godina utvrdio sedam glavnih emocija i psihičkih stanja koja negativno utječu na čovjeka, a to su: strah, nesigurnost, usamljenost, obeshrabrenost, nezainteresiranost, pretjerana briga za druge, preosjetljivost na utjecaje i ideje. Među poklonicima liječenja Bachovim kapima je i Zadranka Ozrenka Kamber.

Ona tvrdi da su Bachove kapi danas prepoznatljive kao prva linija obrane kod psihičkih poteškoća poput depresije, anksioznosti i mnogih fobija. Većina holističkih i homeopatskih stručnjaka ih, kaže ona, preporučuje kao blagu alternativu koju vrijedi isprobati prije nego što se okrenemo antidepresivima i drugim farmakološkim rješenjima. Naša sugovornica Ozrenka Kamber govori da u ovo vrijeme, kad nas je sve pogodio korona virus, imamo razloga da nastavimo dalje neustrašivo i bez bojazni, znajući da je lijek zapravo u nama.

Herbal essential oil skincare bottle with plants and herbs, alte

– One mogu, baš kao i predivna glazba ili nešto drugo što je inspirativno, uzdići našu pravu prirodu i približiti nas vlastitim dušama te samim tim donijeti osjećaj mira i olakšanje patnji. One ne liječe napadajući bolest, nego preplavljuju naša tijela prelijepim vibracijama naše uzvišene prirode, u čijem se prisustvu bolest topi kao snijeg na suncu – pojašnjava Ozrenka Kamber.

Drugim riječima, naš zdrav duh može puno pomoći da i tijelo postane zdravo. Prema ovoj terapiji, biljke i cvijeće sadrže energetske vibracije i ljekovita svojstva koja se tijekom konzumiranja prenose u tijelo. Bachove kapi su jednostavne za korištenje, nemaju nuspojava i ne stvaraju ovisnost.

– Kapi pomažu da uspostavimo ravnotežu u organizmu jer svojim djelovanjem potiču na samoizlječenje. Kako je riječ o cvjetnim kapima, njihovo djelovanje je blago i nježno te se poboljšanja mogu zamijetiti nakon nekoliko mjeseci korištenja. Istraživanja su pokazala da kapi imaju pozitivan utjecaj pri smanjivanju snažne anksioznosti u stresnim situacijama – kaže naša sugovornica.

plant tinctures and woman

Cvjetne esencije se koriste za pomoći sebi ili nekom drugom da prebrodi bolno emocionalno stanje. Odgovarajuću esenciju može preporučiti naturopat ili specijalist za Bachovu terapiju. No i vi možete naučiti primjenjivati Bachovu terapiju. Da biste odabrali odgovarajuću esenciju, istražite emocionalni svijet pacijenta. Proučite njegovo ponašanje, držanje, pokrete, ton i izraz lica. Utvrdite osjeća li strah, tugu, potištenost, ljutnju, očaj, nemir, neodlučnost ili nešto drugo te mu dajte esencije koje će ukloniti te bolne emocije.

Ako je apatičan i ravnodušan, odgovarat će mu divlja ruža. Ako vas prekida, napet je ili nemiran, neka uzme nedirak ili sporiš. Ako je stidljiv, prestrašen i govori isprekidano, preporučuju se krabuljača ili ariš. Ako pati od osamljenosti, najbolje će odgovarati cikorija. Želi da mu nitko ne smeta? Dajte mu rebraticu. Nestrpljiv je ili razdražljiv jer se presporo oporavlja? Esencija nedirka će pomoći. Boji li se izvesti i najmanji pokret, posebno nakon ozljede, udarca ili prijeloma, ili strahuje da će se još jače razboljeti? U ovom slučaju pomoći će mu krabuljača. Sluti li da za njegovu tegobu nema lijeka, najprikladnija je štipavica.

Natural organic extraction and green herbal leaves, Flower aroma

Tijekom susreta možete ga zatražiti da vam iskreno opiše sebe i ispriča kakvo mišljenje o njemu imaju njegovi bližnji. Je li dominantan i nepopustljiv? Za njega je vinova loza. Pokoran je i ne zna se oduprijeti? Različak. Ima prejak osjećaj odgovornosti? Hrast. Muče ga bijes i ljubomora? Božikovina. No nisu ljudi jedini koji mogu izvući korist. Veterinari i agronomi potvrđuju uspjeh cvjetnih esencija kod pasa, mačaka, ptica, kokoši i biljaka.

Trebaju vam esencije, bočice, izvorska voda, konjak i ocat

Kakvu god smjesu pravili, uzmite bočicu od zatamnjenog stakla s kapaljkom. Napunite je gotovo do vrha izvorskom vodom, naspite 25 kapi konjaka ili jabučnog octa kao konzervansa i dodajte po sedam kapi od svake odabrane esencije. Protresite smjesu i uzimajte po četiri kapi ispod jezika, četiri puta na dan. Kratko zadržite tekućinu u ustima prije nego što je progutate.

Najbolje djeluje protiv umora i stresa

Bachova terapija je naročito učinkovita kod emocionalnih disbalansa, stresa, napetosti, psihičkih problema, nesanice, depresija, strahova, umora, posttraumatskog stresa, hiperaktivnosti kod djece, noćnog mokrenja kod djece, dugotrajnih bolesti kao što su astma, alergije, kožne bolesti… Najslavnija smjesa Bachovih esencija prodaje se pod tržišnim imenom Rescue Remedy, a Ozrenka napominje kako pomaže u liječenju tjeskobe, ali i trudnicama jer smanjuje strah i nervozu.

Nove esencije umanjuju moderne probleme

Danas se koristi stotinjak novih ekstrakata koji pomažu kod ‘modernih’ problema. Badem pomaže kod nezrelosti i straha od starenja, jasmin kod zabrinutosti za materijalnu sigurnost, uz zanemarivanje duhovnosti, kopar kod tjeskobe zbog pretjerane osjetilne stimulacije i ubrzanog života, maslačak i lavanda kod tjelesne, emocionalne i mentalne napetosti, kupina kod nesposobnosti ostvarivanja planova, ljutić kod manjka ambicija i samopoštovanja, tulipan kod neprijateljstva prema majci…

Priprema esencija uz malo cvijeća i sunca

Kad odaberete cvijeće koje želite pripremiti, pažljivo odrežite cvjetove i odložite ih u staklenoj posudi napunjenoj s litrom izvorske vode. Grančicom pravilno rasporedite cvjetove po površini vode tako da svaki dotiče vodu. Zahvaljujući djelovanju svjetla i sunčeve topline, terapeutska energija cvijeća prijeći će u vodu. Ostavite ih od tri do četiri sata na suncu pa ih izvadite iz vode, koja će već biti obogaćena cvjetnom energijom. Ulijte 50 ml energijom nabijene vode u bočicu od 100 ml, a ostatak bočice napunite jakim konjakom ili vinjakom. Time ste dovršili izradu matične cvjetne tinkture.

Sunčana metoda

Bach je vjerovao da zrake jutarnjeg sunca koje prolaze kroz kapi rose na laticama prenose snagu cvijeća na vodu. Stoga je skupljao jutarnju rosu s biljaka i pohranjivao je u otopini s konjakom. Dobivenu je smjesu nazivao matičnom tinkturom. Kasnije je shvatio da je količina rose koju bi uspio prikupiti nedovoljna za terapijske svrhe pa je namakao cvijeće u izvorskoj vodi i izlagao ih suncu. Nešto sasvim jednostavno kao što je pregršt cvjetova ostavljenih na suncu u posudi s vodom može biti savršen lijek za brojne tjelesne i psihičke tegobe.

Boho styled model in lavender field

Cvjetni ekstrakti dr. Bacha

Naziv                Indikacije

Ariš                  Manjak samopouzdanja, podcjenjivanje samoga sebe
Bijeli kesten     Mučan unutrašnji dijalog, stalna zabrinutost
Bor                   Osjećaj krivnje i samooptuživanje
Božikovina       Zavist, ljubomora, bijes, osvetoljubivost
Brijest              Nesposobnost nošenja s velikom odgovornošću
Bukva              Netrpeljivost, drskost
Cikorija            Posesivnost, želja za pažnjom, manipulacija osjećajima
Crveni kesten  Strah i uznemirenost zbog bližnjih
Divlja jabuka   Osjećaj umne ili tjelesne nečistoće
Divlja ruža       Bezvoljnost, monotonija
Divlja zob        Gubitak orijentacije, lutanje, zastajanje pred ciljem
Encijan            Brza obeshrabrenost pred preprekom, reaktivna depresija
Gorčica            Sumorno raspoloženje, depresija, melankolija
Grab                Sumnja u vlastite snage, pomanjkanje volje i motiva
Hrast                Pretjerana odgovornost, neumjeren altruizam
Izvorska voda   Perfekcionizam, strogost prema sebi
Jasika               Strah od nepoznatog i neobjašnjivog
Kozja krv          Čežnja, nostalgija
Krabuljača        Strah od svakodnevnih stvari
Maslina            Krajnji umor nakon napora i patnji
Nedirak            Nestrpljivost, razdražljivost
Orah                Nesposobnost prilagođavanja promjenama
Pavitina           Odsutnost duhom, zbunjenost i oslabljena koncentracija
Pitomi kesten   Očaj, beznađe, bezizlaznost
Plavi jasmin     Pomanjkanje vjere u vlastiti sud, traženje vodstva
Ptičje mlijeko   Psihofizički udarac i traumatično iskustvo
Kesten             Nesposobnost učenja iz iskustva
Kičica               Pokornost, pretjerana popustljivost
Rebratica         Ponos, suzdržanost i emocionalna hladnoća
Sporiš              Fanatizam, pretjeran entuzijazam, žestina
Sunčanica        Paralizirajući strah ili panika
Štipavica          Gubitak nade i vjere
Šljiva mirabel   Strah od gubitka kontrole i činjenja ludosti
Treskavica       Neodlučnost, neopredijeljenost, nestabilnost
Turica              Tjeskoba ili tuga skrivene iza vedrog lica
Vinova loza     Nepopustljivost, sklonost dominiranju, tiranija
Vrba                Gorčina, zlovolja, jadikovanje, samosažaljenje
Vrijes               Usredotočenost na sebe, brbljavost i nesposobnost slušanja

Bachovi sljedbenici

Bach je preminuo 1936. godine, u dobi od 50 godina, bez lipe u džepu. Nakon što je cijeli život posvetio pacijentima, brigu o svojem djelu ostavio je u nasljeđe suradnicima Nori Weeks i Victoru Bullenu. Cvjetna terapija nastavila se razvijati. Richard Katz je 1979. godine osnovao Udruženje za cvjetnu esenciju (Flower Essence Society). On i supruga Patricia otkrili su terapeutsku vrijednost stotinjak novih ekstrakata za liječenje stanja koja Bach nije uzeo u obzir: stresa, zagađenja, poremećaja seksualnosti, teškoća u komunikaciji, krize identiteta, straha od uspjeha i drugih. Nijemac Andreas Korte je 1990. godine dopunio Bachov sustav s dvadeset esencija amazonskih orhideja, koje pomažu u poteškoćama na putu duhovnog razvoja.

izvor: https://www.24sata.hr/lifestyle/bachove-kapi-cvjetne-esencije-pomazu-kod-stresa-umora-i-boli-702355